Dostupni linkovi

Pred kosovskim sudom u Hagu jos jedna optužnica


Ulaz u zgradu Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu u Hagu
Ulaz u zgradu Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu u Hagu

Pred kosovskim Specijalnim sudom za ratne zločine u Hagu podneta je još jedna optužnica, saopšteno je iz te institucije. Kako se dodaje, predsednica suda odredila je sudiju za prethodni postupak da "ispita novu optužnicu koju je podneo specijalizovani tužilac".

"Sadržaj optužnica je poverljiv sve dok ih ne potvrdi sudija za prethodni postupak", dodaje se u saopštenju.

Inače, prethodni sudija ima maksimum šest meseci da potvrdi ili odbaci optužnicu.

Specijalizovani tužilac Džek Smit (Jack Smith) je i u februaru podneo jednu optužnicu koja je u procesu potvrđivanja.

Predsednica je i u prvom i u drugom pretprethodnom postupku odredila francuskog sudiju Nicolas Guillou.

Prethodni postupak se pokreće tako što specijalizovani tužilac podnosi optužnicu sudiji za prethodni postupak na pregled. Optužnica će biti potvrđena samo ukoliko su optužbe potrkepljene dovoljnim dokazima.

Kako je prethodno objašnjeno iz Specijalizovanih veća, u tom slučaju optuženi se izvodi pred sudiju za prethodni postupak i izjašnjava o krivici. Ukoliko se optuženi izjasni da nije kriv slede naredne faze prethodnog postupka a ukoliko prizna krivicu zakazuje se odmeravanje kazne.

Ako optužnica ne bude potvrđena, predmet se odbacuje.

Pred tužilaštvom u Hagu od januara prošle godine traju ispitivanja bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, bilo u svojstvu osumnjičenih ili u svojstvu svedoka.

Na razgovor su do sada bili pozvani bivši premijer Ramuš Haradinaj, te ostali rukovodioci OVK-a Azem Sulja (Syla), Sami Ljuštaku (Lushtaku), Rustem Mustafa, Šukri Buja a početkom decembra na razgovor je pozvan i Kadri Veselji, predsednik Demokratske partije Kosova i bivši predsednik Skupštine Kosova.

Specijalizovana veća u Hagu su replika kosovskog pravosudnog sistema u malom. Osnovana su pri svakom nivou sudskog sistema na Kosovu, od Osnovnog do Ustavnog suda i upošljavaju samo međunarodno osoblje.

Finansira ga uglavnom Evropska unija, a formiran je na insistiranje međunarodne zajednice. Istražuje navodne zločine pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova počinjene nad etničkim manjinama i političkim rivalima koji se pominju u izveštaju Saveta Evrope iz 2011. čiji je autor švajcarski senator Dik Marti.

Specijalizovano veće ima mandat za navodne zločine protiv čovečnosti, ratne zločine i druga krivična dela koji se povezuju sa navodima iz izveštaja Dika Martija, a koji su počinjeni u periodu od januara 1998. do decembra 2000.

Na Kosovu mnogi su se protivili formiranju ovog suda budući da se bavi samo navodima iz izveštaja Dika Martija, u kojem se ne pominju i srpski zločini na Kosovu.

XS
SM
MD
LG