Dostupni linkovi

Angelika Nussberger preuzela dužnost sutkinje Ustavnog suda BiH


Novoizabrana sutkinja Angelika Nusberger stupila je na dužnost sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine 25. aprila 2020. godine, saopšteno je iz ove institucije.

Počasna sutkinja Nusberger naslijedila je međunarodnog sudiju Đovanija Grasa.

Angelika Nusberger je njemačka profesorica prava i bivša potpredsjednica Evropskog suda za ljudska prava. Rođena je 1963. godine u Munchenu, a u Evropskom sudu za ljudska prava predstavljala je Njemačku od 2011. godine.

Na dužnost potpredsjednice Suda u Strazburu imenovana je 2017. godine, a ranije je bila zamjenica rektora Univerziteta u Kelnu.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine sastoji se od devet članova. Četiri člana bira Predstavnički dom Federacije BiH (jednog od dva bh. entiteta), a dva člana Narodna skupština Republike Srpske (drugog entiteta). Preostala tri člana bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacije sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

Odlazak stranih sudija i postavljanje domaćih na njihovo mjesto traže političke stranke iz Republike Srpske i Hrvatska demokratska zajednica BiH. Državnom parlamentu podnijeli su i Prijedlog zakona o isključenju stranaca iz Ustavnog suda BiH

Član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD Milorad Dodik, već duže vremena se zalaže za odlazak stranih sudija ističući kao oni rade isključivo za interese Bošnjaka.

XS
SM
MD
LG