Dostupni linkovi

Engel i Kurti: SAD i EU koordinirano jedino mogu garantovati napredak na Balkanu


Aljbin Kurti, premijer Kosova na dužnosti i Eliot Engel, predsednik Komiteta za spoljne poslove američkog Predstavničkog doma. Ilustracija sa Kurtijevog Tviter naloga od 24. aprila 2020.
Aljbin Kurti, premijer Kosova na dužnosti i Eliot Engel, predsednik Komiteta za spoljne poslove američkog Predstavničkog doma. Ilustracija sa Kurtijevog Tviter naloga od 24. aprila 2020.

Premijer Kosova na dužnosti Aljbin Kurti (Albin Kurti) objavio je večeras (24. april) da mu je Eliot Engel, predsednik Komiteta za spoljne poslove američkog Predstavničkog doma, u telefonskom razgovoru preneo zabrinutost zbog trenutne pozicije koju su SAD zauzele prema Kosovu.

“Naglasili smo važnost koordiniranih prekoatlantskih odnosa između SAD i EU kao jedinog načina da se garantuje mir, demokratija i napredak u regiji Zapadnog Balkana”, napisao je Kurti na Tviteru, uz naznaku da su dvojica sagovornika razmenili i mišljenja o situaciji nastaloj u obe zemlje nakon proglašenja pandemije COVID-19.

Navodeći da se Engel poslednje tri decenije bavi balkanskim prilikama, Kurti dodaje da mu se posebno zahvalio na posvećenosti koju neguje prema Kosovu i narodu Kosova.

Kurti i Engel razgovarali su dan nakon što je Demokratski savez Kosova (DSK), koji je u februaru podržao Kurtijev izbor za premijera a u martu njegovu smenu, za njegovog naslednika na čelu Vlade Kosova predložio Avdulaha Hotija (Avdullah). Hoti je bio Kurtijev zamenik na mestu premijera, ali ga je Kurti razrešio te dužnosti nakon izglasavanja nepoverenja Vladi 25. marta.

Inače, Kurti je pre četiri dana izneo tvrdnju da je specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije, ambasador Ričard Grenel (Richard Grenell) direktno uključen u aktuelnu političku krizu na Kosovu.

Uz posredovanje Grenela, Srbija i Kosovo su polovinom februara potpisali sporazum o autoputu i železnici, a nešto ranije krajem januara o obnovi letova između glavnih gradova Prištine i Beograda.

Podsetimo, pre jedanaest dana Engel i američki senator Bob Menendez izrazili su zabrinutost zbog uloge SAD u pregovaračkom procesu između Kosova i Srbije u zajedničkom pismu koje su prosledili američkom državnom sekretaru Majku Pompeu (Mike Pompeo).

Tu su pozvali administraciju Donalda Trampa (Donald Trump) da nastavi diplomatsku podršku za rešenje sukoba između Kosova i Srbije na način koji je korektan za obe zemlje i u skladu sa američkim zakonom i dugogodišnjom politikom.

Objašnjavajući svoj stav, navode da se, kako su se izrazili, manjkavost ambicija Trampove administracije za uspostavljanje ravnoteže Beograda i Prištine događa u kontekstu u kojem Srbija produbljuje veze s Moskvom i to povećavanjem uvoza ruskog naoružanja.

Dodaju da američko zakonodavstvo u tom slučaju predviđa mogućnost sankcija.

"U svom odgovoru, obavestite nas zašto Uprava nije uvela te sankcije", navodi se izimeđu ostalog u pismu Pompeu.

Do ovog trenutka nije poznato da li su Engel i Menendez dobili odgovor od Pompea.

XS
SM
MD
LG