Dostupni linkovi

U Britaniji skoro 20 hiljada umrlih, čeka se Džonsonov povratak na posao


Drveni znak kojim Britanci zahvaljuju Nacionalnoj zdravstvenoj službi na borbi protiv korona virusa
Drveni znak kojim Britanci zahvaljuju Nacionalnoj zdravstvenoj službi na borbi protiv korona virusa

U Velikoj Britaniji je od korona virusa umrlo još 684 osobe, što je blago povećanje u odnosu na prethodni dan, kada je bilo 616 žrtava, saopštile su zdravstvene vlasti te zemlje.

Time se broj preminulih popeo na skoro 20 hiljada. Međutim, ove brojke se odnose samo na osobe koje su umrle u bolnicama, dok se procenjuje da je više hiljada njih umrlo u staračkim domovima.

Kako je saopštilo britansko ministarstvo zdravlja, broj zaraženih je povećan za 5.386 pa ih je ukupno 143.464.

Kako piše Frans pres, Velika Britanija i dalje čeka povratak premijera Borisa Džonsona koji se još oporavlja od bolesti nakon hospitalizacije 12. aprila zbog inficiranja korona virusom.

Čeka se povratak Džonsona na posao

Britanski ministar zdravlja Met Hankok je jutros rekao da je Džonson dobro, ali nije potvrdio informacije Dejli telegrafa da se premijer u ponedeljak vraća na posao.

"Siguran sam da će se vratiti čim mu lekari to preporuče", rekao je Hankon za Skaj njuz.

Boris Džonson je, kako je rekao njegov portparol, ove sedmice razgovarao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, kao i sa kraljicom Elizabetom Drugom.

"Izgledao je neverovatno. Iskreno govoreći, bio sam iznenađen... Kao stari Boris. Fenomenalna energija. Fenomenalna dinamika", rekao je juče na konferenciji za novinare predsednik Tramp.

Mere ostaju na snazi

I pored sve većih pritisaka, uključujući i iz redova konzervativaca, britanska vlada za sada isključuje mogućnost ublažavanja mera uvedenih 23. marta, a koje treba da budu produžene još najmanje dve sedmice.

Velika Britanija je suočena sa vrhuncem pandemije i još je "suviše rano" za ublažavanje uvedenih mera iz straha od "drugog talasa", rekao je ministar Hankok.

Škotska premijerka Nikola Stardžon je, međutim, juče rekla da će Škotska postepeno ukidati mere, ali nije isključila njihovo vraćanje ukoliko bude potrebno, napominjući da će mere fizičkog distanciranja ostati na snazi.

XS
SM
MD
LG