Dostupni linkovi

Barnije: Sat za Bregzit otkucava, nema opipljivog napretka


Pregovarač EU o budućim odnosima Brisela i Londona Mišel Barnije
Pregovarač EU o budućim odnosima Brisela i Londona Mišel Barnije

Sat oktucava nikad brže, ali napredak izostaje uprkos ambicioznom planu koji je Velika Britanija postavila, saopštio je evropski pregovarač o budućim odnosima Brisela i Londona Mišel Barnije.

"Da vam iskreno kažem, napredak je samo delimično ostvaren. Velika Britanija odbija da učini napredak oko fundamentalnih pitanja", rekao je Barnije nakon druge runde pregovora sa britanskim zvaničnicima.

Barnije je dodao da se "opipljivi napredak" mora postići do kraja juna, ukoliko Britanija želi da postigne sveobuhvatni dogovor do kraja godine.

"Velika Britanija ne može da postavlja neverovatno rigidan vremenski okvir i da odbija produženje prelaznog roka, a da u isto vreme usporava pregovore u određenim oblastima koje su bitne za EU", rekao je Barnije na konferenciji za novinare.

Naveo je da, bez dogovora o ribarstvu, koje je važno za mnoge članice EU, a pre svega Francusku, neće biti ni sporazuma sa Londonom.

Pregovori između Londona i Brisela bili su u šestonedeljnom zastoju zbog pandemije korona virusa i činjenice da su oba glavna pregovarača, i evropski i britanski, bili testirani pozitivno na korona virus.

Velika Britanija je 31. januara zvanično istupila iz članstva u EU, posle čega je usledio prelazni period do kraja godine.

Britanski premijer Boris Dzonson je više puta istakao da produžetak prelaznog perioda ne dolazi u obzir.

Do tada bi London i Brisel trebalo da postignut sporazum o budućim odnosima.

XS
SM
MD
LG