Dostupni linkovi

Pašalić: Romima obezbediti osnovne uslove za život


Romsko naselje Mali Leskovac, 9. januar 2020.
Romsko naselje Mali Leskovac, 9. januar 2020.

Svim naseljima u kojima živi romsko stanovništvo neophodno je obezbediti egzistencijalne uslove za život, a pre svega vodu za piće i higijenu, prehrambene i pakete za održavanje higijene, poručio je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

"Romskim porodicama je zbog teških materijalnih uslova neophodna dodatna podrška društva i države", rekao je Pašalić i dodao da je nedavno svim jedinicima lokalne samouprave uputio dopis sa zahtevom da se obezbede osnovne potrepštine za romske porodice.

On je naveo da je veliki broj jedinica reagovao efikasno, ali i da će u saradnji sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine pratiti situaciju u svim sredinama i reagovati kada dođe do kršenja ljudskih prava.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đordjević je rekao da je romskim naseljima u Srbiji preko Crvenog krsta obezbeđena pomoć u vidu paketa sa neophodnim namirnicama.

On je apelovao na Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave da lokalnim samoupravama naloži da se dezinfikuju romska naselja, kao i da se onima koja nemaju vodu za piće obezbede cisterne sa vodom, što je od izuzetne važnosti.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić je rekao da podržava mere Vlade i istakao da je veoma važno da se tokom letnjih meseci ne prekida novčana socijalna pomoć, već da se intezivira jednokratna pomoć.

Nakić zahteva i da se omoguće javni radovi za uređenje romskih naselja, kao i da predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine budu uključeni u rad Crvenog krsta prilikom raspodele paketa Romima u jedinicama lokalne samouprave.

XS
SM
MD
LG