Dostupni linkovi

Evropska komisija odobrila sredstva za prevenciju afričke svinjske kuge u BiH


Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da je Evropska komisija odobrila BiH 1.300.000 eura za podršku zaštitnim mjerama protiv afričke svinjske kuge.

Kako se navodi iz Ministarstva trgovine i ekonosmkih odnosa BiH, riječ je o grant sredstvima za 2020. godinu, a ugovor će uskoro potpisati Generalni direktorat Evropske komisije za zdravlje i bezbjednost hrane i Kancelarija za veterinarstvo BiH.

''Moramo djelovati preventivno da bismo zaštitili naše farmere i spriječili pojavu ove bolesti. Sredstva koja je odobrila Evropska komisija biće usmjerena na monitoring i procjenu stanja u BiH, kako bi se na vrijeme uočila eventualna pojava afričke svinjske kuge“, naveo je ministar Košarac, te dodao da u BiH još nije zabilježen slučaj bolesti afričke svinjske kuge.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u avgustu 2019. godine formiralo je Zajednički centar za kontrolu afričke kuge svinja koji radi na spriječavanju pojave ove bolesti u Bosni i Hercegovini, nakon što se pojavila na području zemalja regiona (Srbija, Mađarska, Rumunija, Slovačka i Bugarska).

XS
SM
MD
LG