Dostupni linkovi

Vlada: Crnoj Gori preti opasnost od afričke svinjske kuge


Crnoj Gori preti opasnost od zarazne bolesti afričke svinjske kuge, ali ona nema nikakvog uticaja na ljudsko zdravlje, saopštila je direktorka Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković.

Dakovićeva je rekla da Uprava već duže vreme sprovodi razne mere kako se bolest ne bi pojavila u Crnoj Gori.

"Nadamo se da se bolest neće pojaviti u Crnoj Gori, ali se na svaki način moramo pripremiti", rekla je ona na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade.

Za tu bolest, kako je objasnila, karakteristično je što ne postoji prevencija u vidu vakcine kao što je bio slučaj kada je bila prisutna bolest plavog jezika ili kvrgave kože goveda.

"Može se preduzeti jedino zabrana trgovine, uvoza pošiljki svinja i svinjskih proizvoda iz zemalja i područja u kojima je prisutna bolest, a jedne od najvažnijih su biosigurnosne mere tokom lova i u gazdinstvima", navela je Dakovićeva.

Ona je objasnila da je to bolest samo domaćih i divljih svinja i nema nikakvog uticaja na ljudsko zdravlje.

Podsetila je da su pojačane mere i da je od 12. jula zabranjen uvoz svinja i svinjskih proizvoda iz Srbije u kojoj se pojavila bolest.

Prema njenim rečima, u Crnoj Gori oko 12,5 hiljada gazdinstava drži svinje, od čega je samo 420 komercijalno, dok ostali drže životinje za sopstvene potrebe.

XS
SM
MD
LG