Dostupni linkovi

Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio rebalans budžeta za 2020.


Zgrada Parlamenta Federacije BiH
Zgrada Parlamenta Federacije BiH

Zastupnički dom Federacije BiH na vanrednoj elektronskoj sjednici usvojio je izmjene i dopune Zakona o budžetu za 2020. godinu.

Za rebalans budžeta koji ukupno iznosi 5,5 milijardi KM (2,75 milijardi evra) glasalo je 58 zastupnika, protiv je bilo 13 dok je devet bilo uzdržano.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić obrazlažući rebalans kojim se bužet povećava za 11,2 odsto, rekao da su najznačajnija stavka rebalansa budžeta 500 miliona KM (250 miliona eura) namijenjenih Fondu za stabilizaciju privrede, tj. za provedbu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije korona virusa.

Novalić je otkrio da se federalni budžet prvi put nalazi u deficitu i to u iznosu od 777 miliona KM (oko 388 miliona eura) te je naglasio da je došlo do značajnog pada prihoda koji je doprinio velikom deficitu, zbog čega se i išlo u rebalans.

Amandmani zastupnika na Izmjene i dopune Zakona o budžetu za 2020. nisu prihvaćeni a za opoziciju je kod ovog Zakona, između ostalog, neprihvatljivo što su smanjena sredstva za borbu protiv korupcije, kapitalne projekte i pojedina socijalna izdavanja.

Da bi rebalans budžets bio operativan, potrebno je da ga odobri Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

XS
SM
MD
LG