Dostupni linkovi

Trump predložio ubrizgavanje sredstva za dezinfekciju u liječenju virusa, medicinari negoduju


Donald Trump tijekom pres-konferencije u Bijeloj kući, Washington, 21. travnja
Donald Trump tijekom pres-konferencije u Bijeloj kući, Washington, 21. travnja

Američki predsjednik Donald Trump zasmetao je medicinskoj zajednici nakon što je predložio istraživanje o tome može li se korona virus liječiti ubrizgavanjem sredstva za dezinfekciju u tijelo, prenosi BBC.

Također, predložio je i ozračivanje tijela pacijenata UV svjetlom, ideja koju je jedan liječnik odbacio tijekom pres-konferencije u Bijeloj kući.

Ranije je jedan Trumpov službenik rekao da je poznato da sunčevo svjetlo i sredstvo za dezinfekciju uklanjaju infekciju.

Sredstva za dezinfekciju su opasne tvari i mogu biti otrovna ako se progutaju, podsjeća BBC. Čak i vanjsko izlaganje njima može biti opasno po kožu, oči i dišni sustav.

Tijekom sastanka radne skupine o korona virusu u Bijeloj kući u četvrtak (23. travanj), jedan dužnosnik je predstavio rezultate istraživanja vlade SAD-a koje je pokazalo da virus brže slabi ako je izložen suncu i vrućini.

Studija je također pokazala da bi izbjeljivač mogao ubiti virus u slini ili respiratornom traktu u roku od pet minuta, a izopropanol bi ga mogao ubiti i brže.

William Bryan, vršilac dužnosti voditelja američkog Odjela za znanost i tehnologiju pri Ministarstvu unutarnje sigurnosti, iznio je ove podatke na pres-konferenciji.

Napominjući da se prema ovom istraživanju treba postupati s oprezom, Trump je predložio dalja istraživanja na ovom polju.

"Dakle, pretpostavimo da smo silno pogodili tijelo - bilo da je to ultraljubičasto ili samo vrlo moćno svjetlo", rekao je predsjednik, obraćajući se dr. Deborah Birx, koordinatorici odgovornoj za korona virus pri Bijeloj kući, "i mislim da ste rekli da to nije provjereno, ali da ćete to testirati".

"I tada sam rekao, pretpostavljajući da ste unijeli svjetlost u tijelo, što možete i kroz kožu ili na neki drugi način... i mislim da ste rekli da ćete i vi to testirati. Zvuči zanimljivo", rekao je predsjednik.

"A onda vidim dezinfekcijsko sredstvo koje to riješi za minutu. Jednu minutu. Postoji li način da nešto takvo napravimo ubrizgavanjem ili skoro pa da očistimo? Bi bilo zanimljivo to provjeriti", dodao je.

Opet se okrenuo prema koordinatorici dr. Birx i pitao ju je li ikad čula za korištenje "topline i svjetla" u liječenju korona virusa.

"Ne kao liječenje", rekla je dr. Birx. "Mislim, groznica je zasigurno dobra stvar. Kad imate temperaturu, ona pomaže vašem tijelu da reagira. Ali nisam vidjela (da to radi) toplina ili svjetlost."

Liječnici su upozorili kako bi predsjednikova ideja mogla dovesti do fatalnih rezultata.

Pulmolog dr. Vin Gupta rekao je za NBC News: "Ova pojava ubrizgavanja ili unošenja bilo koje vrste proizvoda za čišćenje u tijelo je neodgovorna i opasna". "To je uobičajena metoda koju ljudi koriste kada se žele ubiti."

Kashif Mahmood, liječnik iz Charlestona, Zapadna Virdžinija, napisao je na Twitteru: "Kao liječnik, ne mogu preporučiti ubrizgavanje dezinfekcijskog sredstva u pluća ili korištenje UV zračenja unutar tijela za liječenje COVID-19. "Ne uzimajte liječničke savjete od Trumpa."

John Balmes, pulmolog iz Opće bolnice Zuckerberg u San Franciscu, upozorio je da čak i udisanje pare izbjeljivača može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Dr. Balmes je za Bloomberg News rekao: "Udisanje klornog izbjeljivača bilo bi apsolutno najgora stvar za pluća. "Čak i mala količina razrjeđenog izbjeljivača ili izopropanola nije sigurna. To je potpuno smiješan koncept."

XS
SM
MD
LG