Dostupni linkovi

Predsednik Srbije: Policijski čas najverovatnije od petka do ponedeljka


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju bolnice za lečenje obolelih od COVID-19 u Vojnomedicinskom centru Karaburma u Beogradu, 23. april 2020.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju bolnice za lečenje obolelih od COVID-19 u Vojnomedicinskom centru Karaburma u Beogradu, 23. april 2020.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da neće biti popuštanja mera i da veruje da će Vlada Srbije doneti odluku da predstojeći vikend policijski čas traje od petka u 18 sati do ponedeljka u 5 časova ujutru.

"Kasnije ćemo da vidimo u skladu sa epidemiološkom situacijom i savetima lekara. Slušam lekare svaki dan i oni su za to da se još najmanje dve nedelje produži zabrana kretanja posebno vikendom. Ono što nismo imali zabranu, danas plaćamo cenu", rekao je Vučić na otvaranju nove bolnice namenjene lečenju obolelih od COVID-19 u Vojnomedicinskom centru Karaburma u Beogradu.

Nova privremena bolnica na Karaburmi gde će biti smešteni srednji i teži slučajevi obolelih može da primi 60 pacijenata.

Bolnica na Karaburmi, u kojoj će biti smešteni srednji i teži slučajevi obolelih, može da primi 60 pacijenata.
Bolnica na Karaburmi, u kojoj će biti smešteni srednji i teži slučajevi obolelih, može da primi 60 pacijenata.

Vučić je rekao da se prema poslednjim podacima epidemija korona virusa smiruje, ali da se Srbija „osposobljava da sama proizvede sve što je potrebno za eventualni novi talas zaraze na jesen“.

"Od ponedeljka ćemo proizvoditi 200 hiljada hirurških maski dnevno i guraćemo ih u magacine za sledeću priliku, nadam se da nas neće iznenaditi nešto, jer rezultati testova koje sam dobio jutros kažu da se polako epidemija smiruje i na to je veliki uticaj imala trodnevna zabrana kretanja", rekao je Vučić.

Iza 1. maja delimična obnova saobraćaja

Predsednik Srbije je naveo da će, ukoliko sve bude u redu sa pandemijom korona virusa, posle 1. maja početi delimična obnova avionskog saobraćaja, kao i delimično otvaranje medjugradskog saobraćaja.

"Iza 4. maja doći će i do delimične obnove gradskog saobraćaja (GSP). Ne odmah sa 100 odsto kapaciteta. Ako recimo bude radilo između 50 i 60 odsto ljudi, onda ćemo da podignemo toliko kapaciteta GSP-a, ali će to biti rigorozne mere. Moraće lekari da kažu koje, ali maske svakako. Bez maski, teško da ćete moći da uđete u gradski prevoz. Gužve ćemo gledati da izbegnemo po svaku cenu", rekao je Vučić.

'EK ne daje novčanu pomoć, već pozajmicu'

Odgovarajući na pitanje o pomoći Evropske komisije (EK), predsednik Srbije je rekao da EK nije nudila novčanu pomoć, već pozajmice.

"Reč o povoljnim kreditima za zemlje koje imaju poremećaje u platnom bilasnom sistemu. Ponosan sam što Srbija nije na listi sa Ukrajinom, Bosnom i Hercegovinom, Tunisom, Albanijom, Kosovom i Severnom Makedonijom koji su tu pomoć tražili, zato što u dokumentu piše da se pomoć daje zemljama koje imaju značajne poremećaje u platno-bilansnom sistemu. Srbija nema te poremećaje i zašto da uzemo 600 ili 700 miliona više nego što nam je potrebno. Već smo uzeli 200 miliona evra. Odbili smo 1,2 milijarde od Medjunarodnog monetarnog fonda i ja sam ponosan na to", rekao je Vučić.

Govoreći o izborima u Srbiji, koji su odloženi zbog pandemije korona virusa, Vučić je rekao da ne zna kada će oni biti održani.

"Nemojte se sekirati, u skladu sa zakonom, imaćemo izbore", dodao je on.

Vučić je rekao i da je "želja države da osnaži zdravstveni sistem na Kosovu".

"Posebno Kosovsku Mitrovicu i Gračanicu, ali će se pomagati i druge srpske sredine, posebno kada je reč o otvaranju ambulanti i plaćanju lekara", rekao je Vučić.

Govoreći o izlasku operatora prenosnog sistema Kosova i Kosovskog tržišta električne energije (KOSTT) iz regulatorne mreže Srbije, Vučić je rekao da se nada da "niko ne misli da sada fizički pokuša da preuzme Valač i Gazivode".

"Ja ih molim da to ne čine", rekao je Vučić i rekao da su "zapadne sile učinile sve ono što je njima odgovaralo dok niko više i ne pita za Zajednicu srpskih opština".

Operator prenosnog sistema Kosova i Kosovskog tržišta električne energije od sada funkcioniše u sklopu regulatornog bloka kosovskog i albanskog energetskog sistema. Kosovo je jedan takav sporazum potpisalo sa albanskim operatorom prenosnog sistema 2. decembra. U ponedeljak 20. aprila usvojen je i sporazum o uključenju između Kosova i Evropske energetske mreže operatora struje (ENTSO).

XS
SM
MD
LG