Dostupni linkovi

EUFOR počinje testiranja svojih pripadnika u BiH


Vojne snage Evropske Unije u Bosni i Hercegovini (European Union Force in BiH EUFOR) proširiće seriju preventivnih testiranja na korona virus na sve svoje pripadnike koji su raspoređeni širom BiH, a ovo testiranja predstavljaju isključivo preventivnu mjeru kojom se provjerava zdravstveno stanje raspoređenih elemenata EUFOR-a, navodi se u saopštenju EUFOR-a.

Iz EUFOR-a navode da se time eliminiše bilo kakva opasnost po lokalne zajednice, iako nema naznaka da je bilo ko od osoblja raspoređenog širom BiH do sada imao bilo kakve simptome.

˝Medicinski timovi iz Austrije provodiće testiranja u objektima EUFOR-a na lokacijama među kojima su Banja Luka, Tuzla i Novo Sarajevo. Timovi će do lokacija raspoređivanja dolaziti kopnenim i zračnim putem˝, navodi se u saopštenju

˝Lokalno stanovništvo može primijetiti osoblje koje nosi ličnu zaštitnu opremu za cijelo tijelo, ali to nije nikakav razlog za strah. Prema standardnom protokolu za zdravstvene radnike ovakva oprema nosi se kod izvođenja ove vrste procedure. Prilikom izvođenja testova ne javlja se nikakva opasnost po lokalne zajednice.˝, ističu iz EUFOR-a.

U saopštenju se konstatuje i da ovo predstavlja sljedeći logičan korak u EUFOR-ovoj seriji provođenja testova, kako bi se pažnja posvetila raspoređenom osoblju i zajednicama u kojima ono služi.

Do sada je EUFOR vršio samo testiranja osoblja smještenog u bazi Butmir u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG