Dostupni linkovi

UO PIC: Ohrabruje saradnja svih nivoa vlasti u BiH u doba krize


Jedan od sastanaka članova Vijeća za implementaciju mira u Sarajevu, arhivska fotografija
Jedan od sastanaka članova Vijeća za implementaciju mira u Sarajevu, arhivska fotografija

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira podržava pozitivne političke izjave političara u Bosni i Hercegovini kojima se zagovara saradnja i potreba da se zajednički odgovori na krizu, navodi se u pisanoj izjavi ambasadora UO Vijeća.

Dodaje se i kako Upravni odbor Vijeća za provedbu mira „u potpunosti podržava proporcionalne i koordinirane mjere koje poduzimaju svi nivoi vlasti u borbi protiv pandemije i očuvanju zdravlja i dobrobiti građana BiH.“

Upravni odbor također podvlači potrebu za usklađenijim i dalekosežnijim pristupom u nastojanjima da se minimiziraju socio-ekonomske posljedice ove krize.

"Upravni odbor PIC-a ističe da odgovor na trenutnu zdravstvenu krizu u BiH može biti efikasan ako organi vlasti pokažu jedinstvo i dobro upravljanje, poštujući ustavno-pravni okvir BiH na svim nivoima, vladavinu prava, transparentnost i odgovornost, u interesu svih građana. Organi vlasti trebaju osigurati da sve vanredne mjere budu uravnotežene i da odgovaraju stvarnim zahtjevima sa terena sve dok kriza traje", stoji u pisanoj izjavi.

Naglašava se i da se vlasti BiH trebaju obavezati na mjere koje će omogućiti bolji ekonomski oporavak i dugoročniju fiskalnu stabilnost.

"Istovremeno je važno napraviti rebalans budžeta na svim nivoima vlasti u BiH kako bi se uzeli u obzir trenutni prioriteti", navodi Vijeće.

Apeluje se i na građane Bosne i Hercegovine da poštuju mjere koje vlasti donose kako bi se zaustavilo širenje korona virusa.

"Nakon jučerašnjeg izvještaja rezidentnog koordinatora UN-a te predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije i Međunarodnog monetarnog fonda o posljedicama koje će kriza izazvana covidom-19 imati po Bosnu i Hercegovinu, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) još jednom je podvukao da će međunarodna zajednica nastaviti sarađivati sa svim relevantnim institucijama u Bosni i Hercegovini na osiguranju materijalne i drugih vrsta pomoći Bosni i Hercegovini u borbi protiv covida-19, kojom treba upravljati transparentno i odgovorno te uzimajući u obzir koje su najveće potrebe“, dodaje se u pisanoj izjavi.

Saopštenju se pridružuju i MMF, EUFOR, NATO štab u Sarajevu, OEBS, Svjetska banka, Švedska, Švajcarska, Ujedinjeni narodi u BiH i Savjet Evrope.

XS
SM
MD
LG