Dostupni linkovi

Kosovo izlazi iz energetskog sistema Srbije, pridružuje se Albaniji


Kosovo
Kosovo

Operator prenosnog sistema Kosova i Kosovskog tržišta električne energije (KOSTT) i operator prenosnog sistema Albanije (TSO) potpisali su u ponedeljak (2. decembar) u Tirani sporazum o uspostavljanju regulatornog bloka kosovskog i albanskog energetskog sistema.

Iz KOSTT-a je saopšteno da je sporazum potpisan uz znanje Evropske energetske mreže operatora struje (ENTSO).

Očekuje se da će ovaj sporazum stupiti na snagu u aprilu 2020. godine.

"Regulatorni blok, koji se sastoji od dve regulatorne zone, KOSTT i OST, ima za cilj lakši rad dva elektroenergetska sistema, tehnički i ekonomski. To će omogućiti lakši rad i uravnoteženje oba sistema, smanjenje troškova i razmenu sistemskih rezervi", navodi se u saopštenju KOSTT-a.

Glavni izvršni direktor KOSTT-a, Ilir Shala, naveo je da se potpisivanjem ovog sporazuma s Albanijom, Kosovo odmače od kišobrana srpskog regulatornog područja (EMS) i postaje dio TSO-a.

"Ovo je istorijski sporazum za Kosovo i KOSTT, jer smo do sada kao KOSTT bili u okviru Elektromreže Srbije (EMS), odnosno u okviru regulatornog bloka EMS (Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija). Sada, potpisivanjem ovog sporazuma s OPS-om i započinjanjem njegove primene u aprilu 2020, definitivno se odvajamo od kišobrana srpskog regulatornog prostora i postajemo deo regulatornog bloka s albanskim TSO-om", istakao je Shala.

Skerdi Drenova, generalni direktor OST-a, rekao je da ovaj sporazum stvara povoljne uslove za optimalno korišćenje generisanja resursa unutar bloka.

Srbija i Kosovo su u okviru briselskog dijaloga potpisali Sporazum o energetici 2013. godine, ali se taj sporazum ne sprovodi. Dve strane imaju oprečne tvrdnje o vlasništvu nad mrežom na Kosovu.

ENTSOE je ranije pozvao Srbiju i Kosovo da razreše spor, jer su se zbog političkih tenzija između Beograda i Prištine desili problemi i na evropskoj električnoj mreži, zbog čega su digitalni satovi, koji rade na struju, kasnili skoro šest minuta u 25 evropskih država.

XS
SM
MD
LG