Dostupni linkovi

Postignut dogovor na sastanku bh. lidera sa predstavnikom MMF-a oko blokiranih sredstava


Lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a u prisustvu entitetskih premijera, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i državnog ministra finansija nakon višesatnog sastanka sa zvaničnicima Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) postigli su dogovor o aranžmanu u visini od 330 miliona eura kredita za borbu protiv krize izazvane korona virusom.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je nakon sastanka u Delegaciji EU u Sarajevu da je postignut dogovor i da će se kredit MMF-a od 330 miliona eura dijeliti u procentima 62 posto Federaciji BiH, a 38 posto Republici Srpskoj.

Oba entiteta će izdvojiti po pola posto za Brčko Distrikt.

"Unutar FBiH nastavit ćemo dogovor o distribuciji jer kantoni nose veliki dio borbe sa koronavirusom, kada je u pitanju zdravstvo, policija, biroi rada odnosno ljudi koji će ostati bez posla itd. Te procente ćemo dogovoriti u narednim danima“, rekao je Izetbegović.

Sastanak je u subotu i organizovan jer Pismo namjere na osnovu kojeg MMF dodjeljuje sredstva nisu potpisala dva člana Fiskalnog vijeća.

Nakon što je dogovor postignut, a Pismo namjere uručeno MMF-u, izvršni odbor ove finansijske institucije bi trebalo da zasjeda naredne sedmice i sredstva od 330 miliona eura i zvanično i odobri.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik je nakon sastanka lidera SDA, HDZ-a i SNSD-a s predstavnicima Delegacije EU i američkim ambasadorom u BiH, na kojem je dogovorena raspodjela kreditnih sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), izjavio novinarima da je dobra stvar što neće doći do blokade sredstava MMF-a.

"Gotovo u zadnji momenat smo stigli da, u ovoj dinamici koja je od MMF-a na neki način određena, stignemo na sjednicu izvršnih direktora i da će ta sredstva doći u dinamici kako je to i predviđeno", naveo je Dodik.

Ranije je najavljeno iz Vlada Federacije BiH i Republike Srpske da će sredstva biti usmjerena za pomoć privredi koja već bilježi višemilionske gubitke.

U petak su član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović i član Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić uputili poziv ministru finansija BiH Vjekoslavu Bevandi da bez odlaganja potpiše i pošalje Pismo namjere MMF-u.

Ovo pismo je u proteklim danima već potpisalo pet članova Fiskalnog vijeća, a to su premijer FBiH Fadil Novalić, guverner Centralne banke BiH Senad Softić, zatim predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija te premijer RS-a Radovan Višković i ministrica finansija RS-a Zora Vidović.

Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda i federalna ministrica finansija Jelka Milićević nisu potpisali, a kako je Milićević u petak saopštila medijima da su različite verzije Pisma namjere MMF-u usvojene i upućene na potpis članovima Fiskalnog vijeća BiH.

"Postoje značajne razlike u tim verzijama pisma, uključujući i iznos. Također, nije riješeno ni pitanje raspodjele između Federacije BiH i Republike Srpske. To također mora biti definirano u Pismu namjere, a nikako u nekim dodacima koji će blokirati korištenje odobrenih sredstava", izjavila je Milićević.

Međunarodni monetarni fond spreman je da BiH pruži 330 miliona evra pomoći u okviru Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) za borbu protiv krize COVID-19, saopštio je Endrju Džuel, stalni predstavnik MMF-a u BiH.

Međutim, kako je rekao, uslov je da bh. vlasti što je prije moguće postignu sporazum o tome na koji način će raspodijeliti novac.

On je upozorio da, ukoliko ne bude postignut dogovor, Bosna i Hercegovina može ostati bez ovih sredstava.

XS
SM
MD
LG