Dostupni linkovi

Broj novih slučajeva u Italiji najmanji u zadnjih mjesec dana 


Broj smrtnih slučajeva od posljedica COVID-19 bolesti porastao je u ponedjeljak za 454, što je malo veći broj u odnosu na dan ranije, dok je u isto vrijeme broj novih zaraženih pao na najmanji nivo u zadnjih mjesec dana,prenosi Reuters.

Broj potvrđenih zaraženih slučajeva u Italiji iznosi 181.228, dok je u zemlji preminulo 24.114 ljudi, što je drugi najveći broj smrtnosti, odmah iza Sjedinjenih Država.

Prvi put od kada je krenulo širenje u Italiji 21. februara broj ljudi registrovanih kao aktivni zaraženi iznosi 108. 237 osoba, što je 20 osoba manje no dan ranije.

“Pad u broju akivnih slučajeva je izuzetno ohrabrujući”, izjavio je Luca Richeldi, stručnjak za pluća i član vladinog naučnog komiteta. “Broj smrtnih slučajeva je jedini broj koji ide u pogrešno smjeru”, dodao je.


Na intenzivnoj njezi je u nedelju bilo 2.573 osobe, dok je u ponedeljak taj broj iznosio 2.635. Broj novih slučajeva u nedelju je iznosio 3.047 dok je recimo u subotu registrovano 3.491 zaražena osoba.

Od ukupnog broja zaraženih, prijavljeno je da se 48.877 osoba oporavilo.

Prema trenutnim trendovima, talijanski regionalni nadzorni obzervatorij predviđa da će dvije od 20 regija, Bascilicata i Umbria na kraju aprila zabilježiti prestanak širenja, samim time nove pozitivne slučajeve.

Prema istim predviđanjima Lombardiji bi trebalo do kraja juna da zabilježe nula novih slučajeva, piše Reuters.

XS
SM
MD
LG