Dostupni linkovi

Međunarodni zvaničnici na Kosovu za regionalnu saradnju u prevenciji COVID-19


Specijalna predstavnica Evropske unije (EU) na Kosovu Natalija Apostolova, šefovi misija EU, ambasadori Velike Britanije, Švajcarske i Norveške, šef EULEKS-a, te koordinator UN za razvoj pozivali su političke lidere i lidere institucija na Kosovu da podrže sve nacionalne i međunarodne napore za ublažavanje socijalnog i ekonomskog uticaja korona virusa.

U zajedničkom saopštenju objavljenom u nedelju na Fejsbuk stranici Kacelariji EU za Kosovo, navodi se da međunarodna i regionalna saradnja može samo da ojača ove napore.

“Sve regionalne inicijative za saradnju treba da se gledaju u pozitivnom svetlu. Pozivamo političke lidere i lidere institucija na Kosovu da podrže sve nacionalne i međunarodne napore za ublažavanje socijalnog i ekonomskog uticaja korona virusa i da se uzdrže od politizacije vredne i neophodne međunarodne pomoći.

Ovo saopštenje dolazi nakon kritika i kampanje protiv Ministarstva zdravstva Kosova i Vlade u ostavci zbog prihvatanja pomoći od hiljadu testova iz Srbije, kao dela regionalne saradnje.

Deo kosovske opozicije i organizacija ratnih veterana pokrenuo peticiju zbog toga što je pošiljka sa 1.000 testova na korona virus iz Srbije nedavno dostavljena kosovskom Institutu za javno zdravlje u Prištini. Inicijatori peticije traže da se pošiljka odbije, a zamenik predsednika Udruženja veterana OVK, Nasim Haradinaj, zatražio je hitnu istragu parlamentarne komisije i tužilaštva.

U saopštenju međunarodnih zvaničnika se ističe da “suočeni sa ovom globalnom pandemijom, politiku moramo da ostavimo po strani, a politički akteri moraju da rade zajedno kako bi obezbedili da svi građani, bez razlike, dobiju potrebnu medicinsku pomoć i ekonomsku podršku”.

“U zdravstvenoj krizi bez presedana zbog virusa COVID-19, vi, narod Kosova, pokazujete izdržljivost i odgovornost. Dok se svi nadamo pažljivo isplaniranom vraćanju u normalnost čim to bude izvodljivo, i dalje je neophodna vaša istrajnost kako bi se umanjio uticaj epidemije i kako bi se sprečila još ozbiljnija kriza”, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG