Dostupni linkovi

Lajčak: Uz EU dijalog Kosovo i Srbija imaju platformu za rešavanje pitanja iz prošlosti


Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak ističe da samo proces koji vodi EU može omogućiti izlazak iz prošlosti ka izgradnji bolje evropske budućnosti.

”Uz dijalog koji vodi EU, Srbija i Kosovo imaju platformu za rešavanje pitanja zaostavštine iz prošlosti i da kao deo evropske porodice krenu ka boljoj, bezbednijoj i naprednoj budućnosti za građane, zajednice i društva”, napisao je Lajčak na svom nalogu na Twitteru.

Ova Lajčakova izjava dolazi nakon najave američkog izaslanika za dijalog Ričarda Grenela (Richard Grenell) koji je u nedelju uveče, poručio da će “ozbiljno početi dijalog”, nakon što budu ukinute mere reciprociteta pd strane kosvske vlade.

Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) je, takođe putem društvenih mreža, prethodno najavio da će u toku ove nedelje preduzeti “konačne ustavne korake” kako bi se omogućilo formiranje nove vlade na Kosovu.

Vlada na čijem je čelu Aljbin Kurti je, 25 marta, nakon svega pedeset i jednog dana, oborena izglasanjem nepoverenja u kosovskoj skupštini. Predsednik Kosova Tači je od Kurtijeve Partije Samoopredelje četiri puta zatražio ime novog mandatara vlade, u skladu sa ustavnim odredbama koje predviđaju da partija koja je dobila najviše glasova u izborima, ima pravo na formiranje vlade.

Tači, ali i sve ostale političke partije insistiraju na formiranje nove vlade, dok Kurti odbija da predloži ime mandatara nove vlade i insiistira na novim izborima čim se prevaziđe kriza nastala zbog korona virusa.

XS
SM
MD
LG