Dostupni linkovi

Beta: Bez pitanja za redovne konferencije za novinare u Srbiji


Novinska agencija Beta saopštila je 18. aprila da "već nekoliko dana" ne šalje pitanja za redovne konferencije za novinare Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv COVID-19.

"Takvu praksu ćemo nastaviti sve dok se ne promene okolnosti pod kojima se konferencije održavaju, odnosno dok se ne obezbede uslovi za neposredno učešće novinara", navodi se u saopštenju agencije Beta.

Dodaju da će i dalje nastaviti da prenose ono što se saopštava na redovnim konferencijama za novinare, budući da je Krizni štab "i dalje osnovni izvor informacija o stanju u zemlji".

"Želimo, takođe, da naglasimo naše uverenje da članovi Kriznog štaba nisu ti koji određuju da li je neko pitanje "političko" ili nije. Uobičajena je praksa da novinari postavljaju pitanja i (to je posebno važno, potpitanja), a na zvaničnicima je da na njih odgovaraju ili ne odgovaraju. Javnost je ta koja će prosuditi da li je u njenom interesu da zna odgovor ili nije", navode u Beti.

Agencija FoNet, redakcija "Insajder", dnevni list "Danas" i nedeljnik "Vreme" takođe su ranije saopštili da neće slati pitanja na konferencije Kriznog štaba.

Nadležni u Srbiji doneli su odluku da se od 11. aprila redovne konferencije za medije o pandemiji COVID-19 u Beogradu održavaju bez novinara. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i epidemiolog Predrag Kon, odgovarajući na redakcijska pitanja elektronskom poštom, to su obrazložili stavom da je Srbija u nedelji u kojoj je mogućnost prenošenja korona virusa najviša, informacijom da je virus ušao u neke redakcije i da ima obolelih, i naveli da je tako odlučeno uz saglasnost struke.

"Mi želimo da vodimo računa o svakom građaninu, samim tim i svakom novinaru. Sprovodimo mere shodno momentu u kom se nalazimo", rekao je Lončar.

Ministar zdravlja tom prilikom saopštio je da je dogovorena praksa da na dnevnoj konferenciji za medije članova zdravstvenog Kriznog štaba o preseku stanja sa korona virusom neće odgovarati "na politička pitanja" i da ih treba postaviti predsedniku i premijerki, a da će se lekari na redovnom dnevnom press-u baviti strukom.

UNS: Nema inficiranih u većim redakcijama

U većim redakcijama u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Zrenjaninu, Boru, Prijepolju, Smederevskoj Palanci i Vrnjačkoj Banji nema obolelih od korona virusa, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Reagujući na informaciju Kriznog štaba za suzbijanje epidemije da su novinari u pojedinim redakcijama inficirani virusom, udruženje se obratilo na oko 50 imejl adresa nacionalnih i regionalnih medija sa pitanjima da li među zaposlenima ima obolelih, slučajeva izolacije i samoizolacije, kao i kakve su promene u organizaciji rada preduzete zbog pandemije.

U odgovorima redakcija dnevnog lista "Blic", kao i više od 10 lokalnih radijskih i televizijskih stanica, među kojima su RTV Bor, RTV Vrnjačka Vanja, TV Jasenica, Televizija Forum, RTV Kragujevac, Radio 021 i Južne vesti navodi se da među zaposlenima u tim medijima nema obolelih od korona virusa.

Prethodno je iz novinskih agencija Tanjug, Beta i FoNet i listova Danas i Alo potvrđeno UNS-u da među zaposlenima u tim medijima nema obolelih od virusa, dok iz Ministarstva zdravlja, kako se navodi, ni posle pet dana nije odgovoreno na pitanja ima li obolelih novinara i medijskih radnika.

XS
SM
MD
LG