Dostupni linkovi

EFJ: Konferencije za štampu bez novinara su loša praksa


Novinari na konferenciji za medije, ilustrativna fotografija
Novinari na konferenciji za medije, ilustrativna fotografija

Evropska federacija novinara (EFJ) saopštila je da je Srbija uvela lošu praksu održavanja konferencija za štampu tokom pandemije korona virusa na kojima ne prisustvuju novinari, već moraju unapred da pošalju pitanja.

"To nije prihvatljiva alternativa za fizičko prisustvo na konferencijama. Još jednom podsećamo vlade da se pandemija ne sme koristiti za ograničavanje slobodnog protoka informacija", navodi se u saopštenju EFJ-a.

Nadležni u Srbiji doneli su odluku da se od 11. aprila redovne konferencije za medije o pandemiji COVID-19 u Beogradu održavaju bez novinara.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i epidemiolog Predrag Kon, prvi put odgovarajući na redakcijska pitanja elektronskom poštom, takvu odluku Vlade su obrazložili stavom da je Srbija u nedelji u kojoj je mogućnost prenošenja korona virusa najviša.

Dodali su i da je virus ušao u neke redakcije i da ima obolelih i podvukli da je odluka doneta uz saglasnost struke.

FoNet: Vlada da vrati novinare

Novinska agencija FoNet posredno će i ubuduće izveštavati sa konferencija stručnog tima za borbu protiv virusa Kovid-19, saopštila je 15. aprila ova novinska agencija iz Beograda i navela da više neće postavljati pitanja elektronskom poštom.

"FoNet smatra da za reportere i druge medijske poslenike ne postoje opravdani bezbednosni rizici da neposredno izveštavaju sa konferencija za medije, ako su na propisanoj međusobnoj udaljenosti, zaštićeni opremom i ukoliko su one organizovane na profesionalan način", naveo je FoNet.

Saopšteno je i da je posredan način postavljanja novinarskih pitanja podložan je selekciji, koja nije zasnovana na javnom interesu, ali i manipulacijama, zloupotrebama, pa i lažnom predstavljanju.

FoNet je pozvao Vladu Srbije da preispita ovaj nenovinarski format konferencija za medije i da stvari, uz neophodne mere zaštite, vrati u prvobitno stanje, jedino prirodno i za novinarsku profesiju i za interes javnost u celini.

Dodali su i da će ta agencija odlukom glavnog i odgovornog urednika članovima stručnog tima nastaviti da postavlja pitanja kada novinari sa njima ponovo budu mogli neposredno da komuniciraju.

XS
SM
MD
LG