Dostupni linkovi

Parlamenti čuvaju demokratiju u vanrednom stanju


Parlamentarna skupština Saveta Evrope u Strazburu
Parlamentarna skupština Saveta Evrope u Strazburu

Parlamenti imaju ključnu ulogu kao branioci demokratskih vrednosti i procesa i osnovnih sloboda i zato je važno da rade u vreme pandemije korona virusa, poručili su predsednici parlamentarnih skupština Saveta Evrope, NATO i OEBS.

"Važno je da parlamenti nastave s radom tokom ove krize, da odobravaju pakete ekonomske pomoći bez presedana i vanredne zdravstvene mere, dok pokušavaju da očuvaju demokratske kontrole i da obezbede efektivnu podelu vlasti gde je moguće", naveli su u zajedničkom saopštenju upućenom državama članicama.

Predsednici parlamentarnih skupština Saveta Evrope, NATO i OEBS, Rik Dems, Atila Mesterhazi i Georg Cereteli, naveli su da su njihove organizacije spremne da podrže parlamente država članica u tim naporima.

"U narednim mesecima, naši parlamenti će morati da odigraju ključnu ulogu i da obezbede da vanredne mere budu adekvatno primenjene i u skladu s demokratskim standardima, da ograničavanja sloboda budu srazmerna (cilju) i privremena, da ekonomska pomoć bude podeljena tamo gde je potrebna i da budu očuvani bezbednost i stabilnost", navodi se u saopštenju.

Oni su rekli i da su "veoma zabrinuti zbog globalnog širenja pandemije korona virusa i njene pretnje zdravlju ljudi, bezbednosti i blagostanju, kao i razarajućim efektima na normalno funkcionisanje društava, demokratiju i osnovna prava i slobode, ali i na svetsku ekonomiju.

"Ova globalna kriza zahteva globalni odgovor. Međunarodna saradnja je ključna u odgovoru na ovu višestruku krizu. Pozdravljamo mnoge oblike pomoći i solidarnosti među našim državama koje su pomogle spasavanju života", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su potrebni dodatni napori jer nijedna država ne može sama da se izbori s aktuelnom krizom i njenim posledicama.

"Svi su pogođeni, ali neke osobe su ranjivije od drugih, uključujući pogodjene oružanim sukobom ili one koji žive u izbegličkim kampovima, koji moraju da imaju bezbedan pristup zdravstvenoj zaštiti", stoji u saopštenju.

Navodi se i da vlade i parlamenti država članica SE, NATO i OEBS moraju da učine sve što mogu da podstaknu saradnju svih, pre svega naučne zajednice i farmaceutskih industrija.

U Savetu Evrope, NATO i OEBS je 57 država Severne Amerike, Evrope i Azije u kojima živi više od milijardu ljudi.

XS
SM
MD
LG