Dostupni linkovi

Broj zaraženih u FBiH povećan na 722


Sarajevo, 17 april 2020.
Sarajevo, 17 april 2020.

U protekla 24 sata na području Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) ukupno je bilo testirano 465 uzoraka, od kojih je 41 pozitivno na COVID 19. Ukupno do sada je testirano 8.938 uzoraka, a COVID 19 je potvrđen kod 722 osobe, rekao je na press konferenciji u subotu (18. april) član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa.

Prema spolnoj strukturi, rekao je Musa, 53, 6 posto su bile žene, a muškarci 46, 4 posto.

Pojedinačno po kantonima Federacije BiH potvrđeni slučajevi u Hercegovačko – neretvanskom kantonu 215, Tuzlanski kanton 82, Zapadnohercegovački 69, Sarajevski 90, Zeničko-dobojski 81, Unsko-sanski 65, Srednje-bosanski 33 i Kanton 10 (Livanjski kanton) 29.

Na području Federacije BiH, kaže Sanjin Musa, hospitaliziran je 51 pacijent pozitivan na COVID 19, a na respiratoru je trenutno 7 pacijenata. Od 28 potvrđenih smrtnih ishoda u FBiH, 14 je mušakaraca i 14 žena. 19 preminulih je bilo je u dobi preko 65 godina.

Musa je rekao kako se pažljivo prati i analizira stanje, te da je cilj razvuči epidemiju, odnosno epidemijski pik odgoditi što kasnije, da bi se ostavilo vrijeme zdravstvenom sistemu da adekvatno odgovori na one slučajeve koji razviju teži oblik bolesti.

Na pitanje novinara kako ćemo znati da je BiH doživjela vrhunac pandemije, Musa je rekao da vrhunac epidemije govori epidemijska krivulja koja se prati i analizira.

“Poduzetim mjerama mi smo izbjegli scenarij gdje bismo vrlo brzo vidjeli taj pik, gdje bi u vrlo kratkom roku od par mjeseci 80 posto ljudi bilo zaraženo I ako uzmete u obzir da je neka procijenjena smrtnost jedan posto, koji su zahtjevi za intenzivnom njegom, taj ubrzani pik je bilo cilj izbjeći, produžiti, pik pomjeriti u budućnost i sve više nastojati da bude manji”, izjavio je Musa.

On je ponovio važnost pridržavanja mjera, te da je u ovom trenutku kada još uvijek nema liječenja, ni vakcine, mjera fizičke distance jedini alat koji se ima u sprečavanju ubrzanog širenja epidemije.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

XS
SM
MD
LG