Dostupni linkovi

Merkel: Potreban globalni odgovor na pandemiju, snažno podržavam SZO


Nemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsednik Donald Tramp

Nemačka kancelarka Anegla Merkel je izjavila da je potrebno još više saradnje na globalnom nivou kako bi se suzbila pandemija korona virusa.

Merkel je navela da je to jedan od razloga zašto snažno podržava Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO), nakon što je američki predsednik Donald Tramp objavio da će SAD ukinuti finansiranje ove međunarodne organizacije.

Mnogi svetski lideru su se usprotivili ovakvoj odluci Donalda Trampa, pre svega što je ona došla u trenutku kada se svet bori sa pandemijom korona virusa, koji je zarazio više od dva miliona širom sveta i usmrtio skoro 140 hiljada ljudi.

Merkel je na video sastanku sa liderima G7 zemalja poručila da zdravstvena kriza jedino može biti prevaziđena uz snažni zajednički odgovor.

Ona je podržala i predlog Evropske komisije da održi virutelnu donorsku konferenciju i podsetila da je obaveza razvijenih zemalja da pomognu onim siromašnijim, pogotovo afričkim zemljama.

Mas: Besmisleno je dovoditi u pitanje postojanje SZO

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas je rekao da SZO predstavlja oslonac u borbi protiv pandemije korona virusa.

“Besmisleno je dovoditi u pitanje svrhu ili značaj Svetske zdravstvene organizacije”, rekao je Mas i dodao da mnogo toga možemo da naučimo iz najgore krize koja je zahvatila svet nakon Drugog svetskog rata.

Na pitanje da li je Nemačka spreman da “uskoči” i popuni rupu koja će ostati nakon povlaćenja američkog novca, Mas je rekao da veruje da je pristup u kom jedna zemlja popunjava rupe nakon nečijeg povlačanja potpuno pogrešan.

SAD su u 2019. godini izdvojile više od 400 miliona dolara za finanasiranje SZO.

Tramp je odlučio da ukine finansiranje jer je SZO optužio da podržava kineske dezinformacije.

Koje zemlje najviše izdvajaju za SZO?
Koje zemlje najviše izdvajaju za SZO?

XS
SM
MD
LG