Dostupni linkovi

Pokrenuta proizvodnja u zeničkom rudniku


Zenički rudari, arhivska fotografija
Zenički rudari, arhivska fotografija

Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica prekinuli su obustavu rada, te su se u drugoj smjeni zaputili u jame.

U izjavi za Radio Slobodna Evropa, predsjednik Sindikata Nijaz Vardo rekao je kako je dogovoreno da se ljudi vrate na posao, a sve ostalo će se rješavati kasnije i u hodu.

"Sada je najvažnije da se pokrene proizvodnja", kaže Vardo.

Rudari, nakon današnjeg sastanka Sindikata i Uprave, pristali su na ponudu da se za radnike koji su oštećeni za martovsku platu, korekcijom aprilske plate namiri iznos koji im nije isplaćen za mart, te da se izradi i novi Pravilnik o plaćama, u kojem će biti ugrađena naknada za otežane uslove rada.

Zenički rudari su obustavom tražili da im se vrate stimulacije na plaću, zbog čijih su ukidanja, uprkos uvećanju satnice sa 2,5 na 2,7 KM, martovsku plaću u prosjeku dobili manju za oko 200 KM.

"Dogovorili smo se da se izradi i novi pravilnik o platama, u kojem će morati postojati naknada za otežane uslove rada. Bez toga nećemo raditi", kaže predsjednik Sindikata Nijaz Vardo.

Podsjećamo, rudari druge smjene su u ponedjeljak, 13. aprila oko 18 sati napustili jamski pogon Stara jama, a oko 21 sat jamu su napustili i u pogonu Raspotočje.

Time je potpuno bila prekinuta proizvodnja u tom rudniku.

XS
SM
MD
LG