Dostupni linkovi

Zenički rudari neće u jame dok im se ne vrati umanjeni dio martovske plate


Zenički rudari, arhivska fotografija
Zenički rudari, arhivska fotografija

Zenički rudari obustavili su rad u pogonu Stara jama, a potom i u jami Raspotočje, nakon što im je za mjesec mart isplaćena plata prosječno umanjena za 200 maraka (100 evra), potvrdio je za Radio Slobodna Evropa predsjednik Sidnikata Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, Nijaz Vardo.

„Ono što se mora kazati jeste da je ispoštovan Kolektivni ugovor kada je u pitanju novi potpisani sa povećanjem satnice sa 2,50 KM na 2,70 maraka, ali svi ostali dodaci koje su rudari imali na svojim platnim listama su umanjeni, tako da je svaki radnik u Rudniku Zenica zaradio manje u prosjeku po 200 maraka. Uprava društva je donijela takvu odluku, ne informišući sindikat niti tražeći saglasnost sindikata,“ rekao je Vardo.

Vardo ističe da su naveče 13. aprila direktor i tehnički direktor Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica održali kratak razgovor sa rudarima koji su im ispostavili zahtjeve.

„Neće oni silaziti u jame i neće raditi niko dok im se ne isplati u potpunosti plata, onakva kakva je i do sada bila,“ poručio je Vardo dodavši i da je proizvodnja u Rudniku Zenica ostvarena proizvodnja od 49 hiljada tona uglja.

XS
SM
MD
LG