Dostupni linkovi

WHO: Broj zaraženih u Evropi u padu, vakcina za 12 mjeseci ili duže


Broj novih slučajeva COVID-19 opada u nekim dijelovima Evrope, uključujući Španiju i Italiju, ali broj zaraženih i dalje raste u Velikoj Britaniji i Turskoj, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u utorak.

“Sveukupno u svijetu, najveći broj zaraženih dolazi, njih 90 posto, dolaze iz Evrope i Sjedinjenih Država. Tako da smo sigurni da još nismo dostigli vrhunac”, izjavila je dr. Marharet Harris, glasnogovornica WHO tokom medijske konferencije u Ženevi.

Ona je također dodala da su u Kini trenutno najveća prijetnja uvezeni slučajevi. Dan ranije Kina je prijavila 108 novih slučajeva, najveći broj u zadnjih nekoliko dana, a većina tih slučajeva su bili kineski državljani koji se vraćaju kući.

“Stvarno ne bismo trebali očekivati vakcinu za još 12 mjeseci ili čak i duže”, dodala je Harris.


Nako pet sedmica strogih mjera, Italija je krenula sa otvaranjem pojedinih objekata poput knjižara, prodavnica sa kompjuterskom opremom. U Lombardiji, najpogođenijoj regiji, prodavnice su i dalje zatvorene. U Italiji je preminulo 20.465 osoba, što je najveći broj smrtnih slučajeva u Evropi, no broj zaraženih je polako u padu.

U Španiji je preminulo preko 18.000 ljudi sa 567 novih slučajeva u zadnja 24 sata, što je blako povećanje u odnosu na dan ranije, ali i dalje ispod dnevnog prosjeka posljednje dvije sedmice.

XS
SM
MD
LG