Dostupni linkovi

Federacija BiH bliža usvajanju korona zakona


Zasedanje Vlade Federacije BiH, arhivksa fotografija
Zasedanje Vlade Federacije BiH, arhivksa fotografija

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu utvrdila i Parlamentu FBiH po hitnoj proceduri uputila Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Federacije BiH za 2020. godinu u iznosu od 5 milijardi, 508 miliona i 930 hiljada KM, (2milijarde 754 miliona i 465 hiljada eura).

To je za oko 11,2 posto više u odnosu na ovogodišnji budžet FBiH.

Saopćili su da su izmjene i dopune budžeta inicirali s ciljem stvaranja uvjeta za provedbu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica koje su izazvane koronavirusom te osiguranja sredstava za pomoć privredi.

Navode kako izmjenama i dopunama Budžeta FBiH za 2020. godinu Federalna vlada nastoji osigurati uštede u vidu ograničavanja budžetske potrošnje, povećanja budžetske discipline, smanjenja tekućih i kapitalnih transfera, rekonstrukcije i investicionog ulaganja te otplate domaćeg pozajmljivanja.

Kada je riječ o uštedama, poseban naglasak je na troškovima funkcioniranja organa uprave, koji su zbog pojave pandemije COVID-19 znatno reducirani (putni, kao i troškovi nabavke materijala, goriva, ugovorenih usluga i drugo). Cilj je preusmjeriti sredstva gospodarstvu i gospodarskim subjektima za ublažavanje posljedica uzrokovanih pojavom COVID-19.

"Ono što je najznačajnije odnosi se na planiranih 500 miliona KM (250 miliona eura) u Fondu za stabilizaciju gospodarstva“, navode u saopštenju.

Među novinama su dva nova stavka u članku 23. kojima je propisano da će sredstva utvrđena na ekonomskom kodu tekućih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima.

Tako će sredstva Fonda za stabilizaciju gospodarstva biti korištena za provedbu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, dok će sredstva kapitalnih transfera finansijskim institucijama, odnosno Garancijski fond pri Razvojnoj banci FBiH, bit će korištena na temelju odluke koju donosi vlada.

Iz Zakona je izbrisano nekoliko transfera, kao što su subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima za uvezivanje radnog staža, kapitalni transferi javnim poduzećima, zatim udruženjima građana iz oblasti kulture, za provedbu Bolonjskog procesa i za Fond za studentske zajmove.

Također, izbrisan je i transfer za razvoj turizma u FBiH.

XS
SM
MD
LG