Dostupni linkovi

Novinari i korona virus: Kako bezbjedno postaviti pitanje?


Snimatelji sa zaštitom na zadatku u Mostaru. Zabilježeno 1. aprila 2020.
Snimatelji sa zaštitom na zadatku u Mostaru. Zabilježeno 1. aprila 2020.

„Novinari koji su došli na tu press konferenciju morali su potpisati da nisu nigdje putovali, da nemaju temperaturu, da su zdravi, a na kraju se ispostavilo da je jedan od učesnika press konferencije, ne novinar, već sagovornik bio obolio od Covid-19“, priča Dženeta Sarić-Kozić novinarka Hayat televizije.

Sagovornica Radija Slobodna Evropa (RSE) bila je prisutna na konferenciji za novinare Privredne komore Federacije BiH, nakon koje je predsjednik Komore Mirsad Jašarspahić, 24.marta javno obznanio da je pozitivan na Covid-19.

Dan nakon toga i pomoćnik ministra zdravstva, Federacije BiH Goran Čerkez, koji je učestvovao na konferencijama za novinare i gostovao u programima brojnih bh medijskih kuća, otišao je u samoizolaciju, jer je imao kontakte sa Jašarspahićem.

Od sredine marta do danas, u Bosni i Hercegovini je dvadeset medijskih radnika u samoizolaciji, jer su bili u kontaktu sa osobama za koje je kasnije utvrđeno da su pozitivne na korona virus.

Rad u smjenama, sa maskama i rukavicama

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.


Vanja Ćatović, snimatelj Federalne televizije (FTV) morao je u četrnaestodnevnu samoizolaciju, nakon što mu se supruga vratila sa poslovnog puta iz Kanade. Po povratku na posao, kako kaže za RSE, nije doživio stigmu, ali je oprezan i drži socijalnu distancu.

„Definitivno je da imamo više strahova, nego problema, jer nikada ne znamo ko nam je sa druge strane i šta sve možemo kući donijeti i prenijeti na svoje ukućane“, kaže Vanja Ćatović.

Ni on ni supruga nisu bili pozitivni na korona virus. Radi u smjenama, jer je njegov poslodavac reorganizovao posao kako bi što manji broj ljudi boravio na jednom mjestu, a program se emitovao.

„Moj poslodavac je osigurao osnovne stvari, maske, rukavice, dezinfekciona sredstva i mjerenje temperature na ulazu. S obzirom da mi u zgradi (RTV domu) imamo ambulantu, onda se prati sve“, priča Vanja Ćatović.

Slična situacija je u brojnim medijskim kućama u Bosni i Hercegovini.

Sa zaštitom na teren

Novinarka N1 televizije iz Banja Luke, Snježana Mitrović, kaže kako odlazi na teren, ali uz poštivanje svih mjera koje su nadležni u Bosni i Hercegovini izdali.

„Maske, rukavice, fizički mikrofon odvojen ili umotan u jednokratnu foliju, ili je na kameri. Također, pošto smo televizija, onda snimatelj i ja držimo socijalnu distancu, kako međusobno, tako i sa sagovornicima“, objašnjava Snježana Mitrović.

Sa sednice Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa u Banja Luci, 31. marta 2020.
Sa sednice Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa u Banja Luci, 31. marta 2020.

Posao je reorganizovan i u redakcijama na Bosanskohercegovačkoj radio- televiziji (BHRT). Jutarnji program je skraćen sa dosadašnjih tri sata na sat i 30 minuta. Iako i ovdje novinari i snimatelji rade po grupama, na teren se svakodnevno ide.

„Reporteri koji moraju na teren maksimalno se zaštite, od rukavica, maski, dezinfekcionih sredstava, ali rizik uvijek postoji, jer naš teren je trenutno odlazak na pijace, markete, domove zdravlja, bolnice“, priča novinarka Jasminka Hamza.

On-line konferencije

U banjalučkom dopisništvu BN televizije stanje je, kako opisuje za RSE novinar Vladimir Kovačević, skoro, pa nepromjenjeno, jer nemaju veliki broj novinarskih ekipa. Osim mjera lične zaštite i dezinfekcije, na posao se redovno dolazi.

„Sada smo u problemu da ne možemo postavljati pitanja ukoliko ne odemo na konferenciju za novinare. Javnosti možemo prenijeti samo ono što nam zvaničnici serviraju u svojim obraćanjima, jer to više nisu press konferencije već obraćanja, ako nema nikog od novinara“, smatra Vladimir Kovačević.

On-line konferencije za novinare, slanje video, audio materijala i saopštenja su neke od mjera za suzbijanje širenja zaraze korona virusom koje su uvedene u Bosni i Hercegovini.

Mnogi mediji su poduzeli potrebne mjere predostrožnosti, organizovani su timovi unutar medijskih kuća, dežurstva i rad od kuće.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG