Dostupni linkovi

Ambasadori EU: BiH dobro odgovorila na pandemiju


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je video linkom sa ambasadorima EU
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je video linkom sa ambasadorima EU

Bosna i Hercegovina je izuzetno dobro odgovorila na pandemiju korona virusa, ocjenili su ambasadori Evropske unije (EU) na sastanku sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem i šefom Delegacije EU Johannom Sattlerom.

"Bosna i Hercegovina može poslužiti kao primjer drugim zemljama“, navodi se u zajedničkoj izjavi ambasadora EU.

Pohvaljeni su napori institucija, kao i odnos građana Bosne i Hercegovine prema poštivanju donesenih mjera.

Tokom razgovora obavljenog putem video-konferencije razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj situaciji izazvanoj pandemijom korona virusa i mjerama koje se poduzimaju s ciljem ublažavanja ekonomskih posljedica.

Potcrtana je potreba da se na državnom nivou poboljša koordinacija, kroz posebna tijela koja će biti zadužena za zdravstveni sektor i ekonomiju, kako bi mjere bilo još efikasnije.

Zajednički je ocijenjeno da sva pomoć koja stiže u Bosnu i Hercegovinu treba da bude usmjerana na državni nivo, odnosno Vijeće ministara BiH.

Predsjedavajući Džaferović je istaknuo da je podrška i pomoć koju Evropska unija pruža Bosni i Hercegovini najveća i najznačajnija.

Naglasio je poseban značaj odluke da se Bosni i Hercegovini omogući učešće u sistemu javnih nabavki EU, kako bi lakše došla do neophodne medicinske opreme.

XS
SM
MD
LG