Dostupni linkovi

EU donira dodatnih pet miliona evra pomoći BiH


Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler
Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler

Evropska unija će donirati dodatnih pet miliona evra pomoći Bosni i Hercegovini za hitne medicinske potrebe, saopšteno je iz Delegacije EU u Sarajevu.

Dodaje se da je to drugi deo finansijskog paketa Evropske Unije, čija ukupna vrednost iznosi sedam miliona evra i koji će omogućiti nabavku neophodne medicinske opreme za borbu protiv korona virusa.

“Zajedno sa svojim partnerom UNDP-om u BiH, EU je već isporučila 7.500 testova i 15.000 zaštitnih maski za lice/vizira za medicinske radnike širom zemlje. Uskoro se očekuje i prva pošiljka respiratora”, stoji u saopštenju.

Kako Delegacija EU u BiH navodi, Brisel pažljivo prati ekonomsku situaciju, te će od ukupnog paketa pomoći od 80,5 miliona eura, oko 73,5 miliona eura biti namenjeno ublažavanju društveno-ekonomskih posledica korona virusa u BiH.

Podsetimo, EU je juče objavila da je izdvojila 800 miliona evra pomoći Zapadnom Balkanu i Turskoj, kako bi pomogla ovim zemljama u borbi sa pandemijom korona virusa.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler obišao je danas prostorije organizacije Pomozi.ba i tom prilikom uručio pomoć EU u vidu dodatne opreme za kuhinju, koju ova organizacija koristi kako bi odgovorila na rastuće potrebe ugroženih građana izazvanih pandemijom korona virusa.

Sa tom opremom Pomozi ba će obezbediti dodatnih dve hiljade toplih obroka koje njihovi volonteri svakodnevno dostavljaju korisnicma.​

XS
SM
MD
LG