Dostupni linkovi

Kay Bailey Hutchison: Jedinstvena uloga NATO-a u planiranju budućnosti


Američka ambasadorka pri NATO-u Kay Bailey Hutchison
Američka ambasadorka pri NATO-u Kay Bailey Hutchison

"Postoji jedinstvena uloga koju NATO može odigrati u planiranju budućnosti. Svi smo se iznenadili pandemijom koja istovremeno pogađa svaku našu zemlju. Obično bismo imali regionalno pitanje i na to bismo se pozabavili svi zajedno, ali sada ćemo iz ovog iskustva naučiti da moramo biti spremni na nešto što bi moglo istovremeno da nas toliko pogodi", izjavila je američka ambasadorka pri NATO-u Kay Biley Hutchison na videokonferenciji inostranog press centra NATO-a.

Dodala je da će tražiti od NATO vođa da izrade planove iz onoga što se o pandemiji naučilo.

"Mislim da će NATO preuzeti ulogu. Mislim da na to možemo gledati kao na uslugu našoj javnosti. Ovo je zdravstvena kriza, ali može biti i sigurnosna kriza. To bi mogla biti sigurnosna kriza ako se prepustimo odbrambenim i odvraćajućim aktivnostima. Naši će protivnici gledati da vide da li je to slučaj, što trenutno nije, ali za to se možemo pripremiti i u budućnosti", rekla je Hutchison.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

To su stvari iz kojih moramo učiti i pripremiti se, a to bi mogla biti zdravstvena skrb danas, ali sutra bi mogla biti odbrana, dodala je.

Na pitanje o oštrim mjerama vlade Albanije prema onima koji ne poštuju propisane mjere zaštite, Hutchison je rekla da razumije zašto su odluke oštre.

"Nacionalne vlade mogu donositi vlastite odluke, naravno, o tome kako će kazniti ljude koji ne nose maske ili koji ne štite ne samo sebe, već i ljude oko sebe, i mislim da to mora biti suverena odluka. Mislim da je poruka toliko bitna da smo svi odgovorni da se zaštitimo.Čak i ako nemamo formalne maske, mislim da su improvizirane maske takođe vrlo važne", rekla je.

"Znamo da je ovo virus koji se ne može vidjeti u zraku, ali ima smrtonosan utjecaj i na nama je svima da slušamo svoje vođe, da uzmemo njihov primjer i krenemo naprijed. Naši protivnici gledaju. Naša vojska je spremna i sve naše misije - osim Iraka koji je privremeno na pauzi - ali mi smo spremni krenuti. Mi i dalje radimo svoje odvraćajuće i odbrambene sposobnosti, a naši bi protivnici trebali biti obaviješteni da bismo sigurno mogli reagirati na bilo kakvu agresivnu mjeru koja se može poduzeti. Ujedno pokušavamo pomoći jedni drugima. Pokušavamo biti sigurni da u humanitarnoj krizi činimo sve što je moguće da podržimo naše trupe koje su na terenu radeći ove poslove, tako da poduzimamo svaku mjeru. Na primjer, u Afganistanu, ako dođu trupe, imaju 14-dnevnu karantinu prije ulaska", dodala je američka ambasadorka pri NATO-u.

Hutchison je rekla i da su zabrinuti zbog dezinformacija koje su iznijele Rusija i Kina o tome kako je sve ovo počelo.

"Lažno su prijavili da se ovaj virus pokrenuo ili u Europi ili u Sjedinjenim Državama, ovisno o tome koja prodajna mreža pruža dezinformacije. Sve je to apsolutno lažno i na dezinformacije pokušavamo odgovoriti činjenicama. Sve je to dio hibridnog i cyber rata koji stalno vidimo u našem savezu, pokušavajući posijati ne samo nezadovoljstvo, nego pokušavajući obezvrijediti i naše vodstvo u trenutku kad naša javnost treba tražiti naše vodstvo za zaštitu i pomoć. Dakle, mi se snažno guramo unazad i mislimo da možemo još više učiniti kroz savez na usklađeni način i kažemo: "Odbacite dezinformacije u ovoj humanitarnoj krizi.""

Na pitanje o instrumentu NICS za odgovor u vanrednim situacijama koji je počela da koristi 30-a članica NATO-a, Sjeverna Makedonija, Hutchison je rekla da im je drago što su već uspjeli poslati pomoć, opremu u Sjevernu Makedoniju," jer ste članica samo nekoliko sedmica, pozvali ste NATO i uspjeli smo isporučiti opremu".

"Također, bilo je dosta dezinformacija u Sjevernoj Makedoniji i drugim zemljama Zapadnog Balkana, jer, moram reći, to traje već duže vrijeme, posebno je Rusija pokušala širiti dezinformacije, stvarno je pokušala spriječiti Sjevernu Makedoniju da traži članstvo u NATO-u, a onda je, kad je pristupanje prihvaćeno, nastavila sa dezinformacijama u Sjevernoj Makedoniji. Sjeverna Makedonija je punopravna članica NATO-a, oni su saveznik, i mi im pomažemo u ovoj krizi, i mi ćemo im nastaviti pomagati bez obzira na dezinformacije koje dolaze iz ruskih izvora", zaključila je američka ambasadorka pri NATO-u Kay Bailey Hutchison.

XS
SM
MD
LG