Dostupni linkovi

NATO će raspravljati o propagandi u vreme pandemije


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Ministri odbrane zemalja članica NATO raspravljat će o posledicima dezinformacija koje su uzele maha, naročito od izbijanja pandemije korona virusa.

“Svedoci smo delovanja državnih i nedržavnih aktera koji koriste pandemiju kako bi pokušali da nas podele”, upozorio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg na virtuelnoj konferenciji za štampu.

“Saveznici moraju da usko sarađuju, kako bi pratili i otkrili ove napore”, dodao je Stoltenberg ocenivši da je nabolji način izboriti se sa ovom pojavom kroz iznošenje činjenica i istine.

Prema rečima Stoltenberga, ministri NATO-a će u sredu 15 aprila učestvovati u video konferenciji, a jedna od ključnih tema će biti zajednčko reagovanje svih saveznika o tome kako odgovoriti na pokušaje propagande.

Generalni sekretar Alijanse je poručio da se čini sve kako kriza zbog korona virusa na postane bezbednosna kriza. On je podvukao da su operacije Alijanse u svetu, uključujući Kosovo i Afganistan i dalje funkcionalne, iako po preventivnim merama.

“Misija NATO jeste očuvanje ljudskih života”, upozorio je Jens Stoltenberg, istakavši kako će kriza nastala zbog korona virusa imati dalekosežne posledice. Ocenivši kako je kriza zbog bolesti COVID-19 potresla sve, ona će prema Stoltenbergu, takođe uticati na način razmišljanja o bezbednosti, te o, kako je rekao “nacionalnom preporodu”.

Inače, saveznici NATO nastavljaju sa međusobnom podrškom. Prema generalnom sekretaru NATO, najnovija članica Alijanse, Severna Makedonija je dobila značajnu mediicnsku podršku od velikog broja članica NATO. Turska je prema Stoltenbergu, pomogla distribuciju pomoći u svim zemljama Zapadnog Balkana.

XS
SM
MD
LG