Dostupni linkovi

Brnabić: Ne gušimo demokratiju u Srbiji


Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije
Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije

Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, izjavila je da su srpska vlada i predsednik preduzeli ozbiljne mere da bi zaštitili građane i ekonomiju u situaciji pandemije korona virusa.

"Neki su netačno predstavili ove mere kao prekoračenje nadležnosti ili čak i gušenje demokratije u Srbiji. Ni jedno ni drugo nije tačno. Mere koje su usvojili Aleksandar Vučić i vlada u borbi protiv korona virusa proporcionalne su pretnji i u skladu sa demokatskom praksom u kriznim vremenima", napisala je Brnabić u autorskom tekstu za Vašington tajms.

Ona je navela da je Srbija u još većoj opasnosti od virusa nego druge države, zbog prosečno starije populacije nego u većini drugih zemalja i zbog stotina hiljada građana koji su se poslednjih nedelja u zemlju vratili iz inostranstva.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Brnabić je za američki list napisala da je Srbija organizovala i privremene bolnice, kao što je na Sajmu u Beogradu.

"Nažalost, fotografije tog objekta objavljene su usred priprema pa su neki kritičari smeštaj ocenili zastrašujućim. Da su sačekali sa ocenama dok je objekat pripremljen, videli bi da je smeštaj na Beogradskom sajmu udobniji nego što su sugerisale prve fotografije. Kao što je jedan posetilac rekao - 'nije Hilton, ali nije ni užasno', navela je premijerka.

Brnabić je dodala i da je u Saradnji sa Međunarodnim mometarnim fondom (MMF) Srbija usvojila paket ekonomskih stimulacija u vrednosti od 5,6 milijardi dolara koji za cilj ima podršku malim preduzećima i odlaganje plaćanja poreza. Te mere prate one koje su usvojene u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i mnogim članicama Evropske unije (EU), napisala je, između ostalog, Brnabić za Vašington tajms.

XS
SM
MD
LG