Dostupni linkovi

Brisel ukida restrikcije izvoza medicinske opreme za Z. Balkan


Sedište Evropske komisije u Briselu
Sedište Evropske komisije u Briselu

Zapadni Balkan će biti izuzet iz restrikcija koje se tiču izvoza medicinskih proizvoda iz Evropske unije (EU) u vreme pandemije korona virusa, saopštila je 14. marta kasno uveče Evropska komisija (EK).

U saopštenju se potvrđuje da su počele konsultacije sa zemljama članicama EU za prilagođavanje šeme dozvola za izvoz medicinske opreme.

“Novom šemom se predlažu neke promene u odnosu na njen geografski obim. Pored prethodno postojećih izuzetaka, izuzeće su i dozvole za izvoz u zemlje Zapadnog Balkana, koje su uključene u proces duboke integracije sa Unijom”, navodi Evropska komisija.

EK je 15. marta uvela takozvanu “autorizacijsku šemu” koja podrazumeva ograničenje izvoza medicinske opreme van teritorije Evropske unije, s ciljem očuvanja neophodnih zaliha unutar bloka, s obzirom na ubrzani rast zaraženih i preminulih od korona virusa.

Ova mera obuhvata takozvane treće zemlje, uključujući i Zapadni Balkan.

Prošle nedelje, ministri inostranih poslova Zapadnog Balkana uputili su zajedničko pismo Komisiji tražeći da se ove zemlje izuzmu od restriktivnih mera za izvoz medicinske opreme.

Mera EK je bila privremena i ističe 25. aprila.

Od 26. aprila nova uredba će, osim proširene geografske zone, obuhvatiti i jednu jedinstvenu kategoriju proizvoda - zaštitne maske.

Službe EK su zaključile da je to jedina preostala kategorija za koju je potrebna ovlašćenje za izvoz, kako bi se obezbedilo adekvatno snabdevanje radi zaštite zdravlja Evropljana u vreme pandemije korona virusa.

XS
SM
MD
LG