Dostupni linkovi

Ministri traže od EU da dozvoli izvoz medicinske opreme na Zapadni Balkan


Zastave zemalja Zapadnog Balkana i EU
Zastave zemalja Zapadnog Balkana i EU

Tražimo da se Zapadni Balkan izuzme iz restrikcija EU koje se tiču izvoza medicinskih proizvoda za ličnu zaštitu i dobijanje specijalnih dozvola, stoji u pismu koje su ministri spoljnih poslova regiona uputili zvaničnicima EU.

"Korona virus se proširio na sve delove evropskog kontinenta i u cilju prevazilaženja ovog velikog izazova više nego ikad je potrebna solidarnost i međusobna saradnja", navodi se u pismu.

Zahtev su potpisali šefovi diplomatija Crne Gore Srđan Darmanović, Severne Makedonije Nikola Dimitrov, Srbije Ivica Dačić, Kosova Glauk Konjufca, Bosne i Hercegovine Bisera Turković i v.d. ministra spoljnih poslova Albanije Gent Cakaj.

"Zapadni Balkan je deo Evrope, okružen EU partnerima. Nabavka opreme za populaciju od 17 miliona stanovnika neće imati negativan uticaj na tržište EU. Izuzetak iz ovih striktnih pravila poslalo bi pozitivan signal svim evropskim građanima da je solidarnost Evrope ključ za prevazilaženje ovog velikog izazova", zaključuje se u pismu.

Pismo je poslato evropskom komesaru za trgovinu Filu Hoganu, visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju i evropskom komesaru za suseedstvo i proširenje Oliveru Varheljiju.

XS
SM
MD
LG