Dostupni linkovi

U Crnoj Gori 283 slučaja korona virusa


U Crnoj Gori je u utorak 14. aprila potvrđeno još pet novih slučajeva infekcije korona virusom, pa je ukupan broj zaraženih iznosi 283, saopšteno je na redovnoj popodnevnoj konferenciji za novinare Instituta za javno zdravlje (IJZ).

U susret predstojećem vjerskom prazniku direktor IJZ Boban Mugoša je pozvao građane da poštuju mjere koje je donijelo Nacionalno kordinaciono tjelo (NKT) u cilju suzbijanja epidemije.

“Bilo kakvo okupljanje vjernika predstavlja preveliki epidemiološki rizik”, rekao je Mugoša.

“Zahtjevamo od svještenstva da pozovu sve vjernike da ostanu kući da slave Vaskrs, koji je praznik života. Znači da ostanu kući da bi ostali i zdravi i živi i da bi još mnogo godina slavili”, kazao je Mugoša.


“Ako je Patrijarh moskovski prepoznao da je svako okupljanje vjernika preveliki epidemiološki rizik, ako je Papa prepoznao okupljanja vjernika kao rizik ne znam šta mi ovdje još treba da kažemo da se poštuju mjere koje smo donijeli”, rekao je Mugoša.

“Svještenstvo može da odradi svoje obrede tokom Vaskrsa u vjerskim objektima ali da poštuje mjere propisane mjere”, prcizirao je Mugoša.

Prethodno je i vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković povao građane pravoslavne vjeroispovijesti na poštovanje mjera koje su na snazi.

Stanković je izrazio očekivanje da će se vjerski obredi obaviti shodno mjerama koje je propisalo NKT” a da će, kazao je Stanković, vjernici praznik obilježiti u krugu svojih najbližih.

“Svi koji nijesu disciplinovani, koji svjesno krše mjere i naredbe nadležnih organa izazvaće odlučnu reakciju Tužilaštva i snosiće krivičnu odgovornost zbog nesavjesnog ponašanja, jer zakon je jednak za sve”, saopštio je Stanković.

XS
SM
MD
LG