Dostupni linkovi

Crna Gora: Vjerski obredi da se održavaju isključivo bez vjernika


Policija će obezbjediti da se vjerski obredi u vjerskim objektima obavljaju isključivo bez prisustva vjernika, a svaki pokušaj kršenja naredbi i mjera njeni pripadnici će energično spriječiti, poručio je direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović.

"Svaki pokušaj kršenja naredbi i mjera policija će energično spriječiti i odgovorne za ugrožavanje javnog zdravlja procesuirati, u skladu sa zakonom, bez izuzetka", naveo je Veljović na Twitter nalogu Uprave polciije.

Kako kaže, policija će zajedno sa drugim nadaležnim organima obezbijediti doslijedno poštovanje mjera spriječavanju širenja koronaviusa.

Više sveštenih lica Srpske pravoslavne crkve (SPC) na čelu sa mitropolitom Amfilohijem, u nedjelju (12. aprila) su održali vjerski skup u podgoričkom naselju Zlatica, na periferiji Podgorice.

Nakon održanog vjerskog skupa kome je prisustvovalo dvadesetak sveštenika i vjernika, pripadnici Uprave policije su priveli dio njih, od kojih su uzeli izjave i proslijedili ih nadležnom tužiocu čije se izjašnjenje očekuje.

Na video snimku koji je objavila Mitropolija crnogorsko-primorska, na svom sajtu vidi se da je vjerski obred u podgoričkom naselju Zlatica održan bez minimalno propisane fizičke distance između sveštenika među kojima je bio i mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, da su učesnici zajednički okretali slavski kolač, ljubili ruku sveštenicima. Skupu je prisustvovalo dvadesetak sveštenika, monahinja i vjernika.

Po okončanju liturgije privedeni su u policijsku stanicu u Podgorici, gdje su mitropolit Amfilohije i sveštenici obrazlagali aktivnosti tokom obreda.

Vlada Crne Gore je, u cilju suzbijanja epidemije korona virusa, zabranila je sva javna okupljanja, propisala distancu od najmanje dva metra između dvije osobe a vjerskim zajednicama je dozvoljeno obavljanje vjerskih obreda ali bez prisustva vjernika.

XS
SM
MD
LG