Dostupni linkovi

Mitropolit Amfilohije pušten iz policije


Mitropolit Amfilohije ispred Centra bezbjednosti u Podgorici
Mitropolit Amfilohije ispred Centra bezbjednosti u Podgorici

Mitropolit crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori Amfilohije i pojedini sveštenici te crkve pušteni su iz Centra bezbjednosti Podgorica.

Mitropolit Amfilohije je sa nekoliko sveštenika i građana priveden u nedelju, 12. aprila na informativni razgovor u policiju nakon okupljanja ispred vjerskih objekata u Podgorici.

"Građane i sveštena lica koja su danas registrovana na dvije lokacije u Podgorici - ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja i ispred manastira Zlatica, policija je odvela u svojstvu građana u službene prostorije Centra bezbjednosti Podgorica kako bi se od njih prikupila obavještenja o navedenim okolnostima", saopštila je Uprava policije (UP) Crne Gore.

Navodi se da je riječ o redovnim aktivnostima policije na praćenju poštovanja mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti koje su donijete u cilju sprječavanja širenja korona virusa, te da su službenici policije o događajima obavijestili državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilšatvu u Podgorici.

"Po nalogu tužioca sva prikupljenja obavještenja kao i drugi podaci i informacije do kojih je policija došla tokom preduzetih aktivnosti biće dostavljeni tom tužiocu na ocjenu i mišljenje", precizira se u saopštenju UP.

Zbog epidemije koronavirusa, u Crnoj Gori su između ostalih na snazi mjera zabrane javnih okupljanja kao i obaveza držanja fizičke distance u cilju sprječavanja širenja virusa.

Mitropolija je ranije objavila video o Amfilohijevom služenju liturgije u manastiru Zlatica kod Podgorice.

Privođenje mitropolita Amfilohija i drugih osoba su osudile opozicione partije Demokratski front (DF), Demokratska Crna Gora i Socijalistička narodna partija (SNP).

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović kazao je agenciji MINA da je privođenje mitropolita Amfilohija na informativni razgovor za svaku osudu.

Perović je kazao da im nije jasno po kojim aršinima postupa crnogorska policija, i da li ih uopšte ima.

"Dok se na drugim javnim mjestima ovih dana, ispred pekara, na pijacama i gradilistima okuplja puno veći broj naroda...nego ispred pravoslavnih hramova (jer mi sveštenici poštujemo propise i ne pozivamo narod) - policija privodi mitropolita zbog službe na Zlatici koja je služena samo sa sveštenicima i pojcima", rekao je Perović.

Prethodno je ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja policija uhapsila lidera opozicione, vanparlamentarne Prave Crne Gore, Marka Milačića.

Portal IN4s je objavio Milačićev osamnaestominutni video koji je snimio tokom šetnje platoom ispred hrama.

Iz Prave Crne Gore tvrde da su mu službenici Uprave policije prišli i zatražili od njega dokumenta, kako bi ga legitimisali, a zatim ga obavijestili da će biti priveden u prostorije Uprave policije.

XS
SM
MD
LG