Dostupni linkovi

U Hrvatskoj pedeset novih slučajeva korona virusa


Zdravstveni radnici se i dalje bore sa korona virusom u Hrvatskoj
Zdravstveni radnici se i dalje bore sa korona virusom u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je unazad 24 sata zabilježeno pedeset novozaraženih korona virusom, tako da je ukupan broj oboljelih 1650, rekao je na redovitoj konferenciji za novinare Vladinog stožera Civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš.

Testirano je 17.879 ljudi, od toga unazad 24 sata njih 1.409, što je dvostruko više nego dan ranije.

Dvije su osobe preminule u Splitu, žena stara 79 godina i muškarac star 47 godina, oboje teški kronični bolesnici, pa je ukupni broj preminulih u Hrvatskoj 25.

Zadovoljni broje izlečenih

Dvedeset i sedam osoba je otpušteno iz bolnica na kućnu njegu, pa je ukupni broj izliječenih u Hrvatskoj 400.

Ministar Beroš i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti u Zgarebu Alemka Markotić zadovoljni su brojem izliječenih i omjerom broja izliječenih i broja oboljelih.

Kažu kako su kriteriji kojima se hrvatsko zdravstvo vodi pri određivanju tko je izliječen stroži nego u nekim drugim zdravstvenim sustavima i očekuju da će broj izliječenih biti sve veći.

Virus u domovima za stare

Govoreći o proboju korona virusa u pojedine domove za starije osobe, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je kako je ukupno 50 štićenika i 11 zaposlenika doma na splitskoj Zenti pozitivno.

"U dubrovačkom javnom domu uzeta su 133 brisa, i uz jednog pozitivnog štićenika od ranije, pozitivni su jedan zaposlenik i dva štićenika. U domu u Makarskoj pozitivna su tri štićenika i jedan zaposlenik, a u domu u Dicmu u splitskom zaleđu pozitiva su dva korisnika", naveo je Capak.

Napad na novinarke se procesuira

Povodom mise na Uskrs 12. travnja u splitskom predgrađu Sirobuja održane suprotno naputku lokalnih biskupa da se mise zbog epidemije ne održavaju, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je da su podnesene tri kaznene prijave za nasilje prema novinarkama koje su pratile misu.

Za to je zaprijećena kazna i 3 godine zatvora.

Lokalni župnik je i u ponedjelak ujutro držao misu, ali na otvorenom i bilo je nazočno 15 osoba, a, prema rečima ministra, taj slučaj se istražuje.

Što se tiče video-zapisa na kojem se vidi kako desetak maskiranih mladića daje potporu lokalnom župniku ističući među ostalim transparent „novinari crvi“, Božinović je kazao kako se intenzivno radi na njihovoj identifikaciji i kako je "sigurno da će biti osoba koje će biti identificirane i procesuirane".

On je dodao da je u Hrvatskoj 1600 katoličkih župa, i da je Uskrs u „najvećoj većini“ župa protekao bez ikakvih incidenata.

XS
SM
MD
LG