Dostupni linkovi

Španci sa maskama ponovo na radnim mjestima


Refleksija TV ekrana na naočalama na kojem je španski premijer Pedro Sanchez tokom konferencije za medije uživo zbog epidemije korona virusa, 4.april 2020.
Refleksija TV ekrana na naočalama na kojem je španski premijer Pedro Sanchez tokom konferencije za medije uživo zbog epidemije korona virusa, 4.april 2020.

Španski radnici danas na velikim saobraćajnim čvorištima dobijaju maske za lice nakon što je Vlada ublažila određene mjere blokade tokom epidemije virusa korona, koja je u ovoj zemlji odnijela blizu 17.000 života, javlja Rojters.

Na početku drugog mjeseca sa vanrednim mjerama, pojedine firme koje ne mogu da obavljaju poslove na daljinu, poput građevinskih i proizvodnih preduzeća, dobile su dozvolu da od danas nastave rad.

Pojedini regionalni lideri kritikovali su ovu odluku zbog straha od ponovnog rasta epidemije.

Veći dio stanovništva i dalje mora da boravi kod kuće, a radnje, kafići i javni prostori ostaće zatvoreni najmanje do 26. aprila.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska izjavio je da je policija jutros počela da dijeli milione maski širom regiona u kojima nije javni praznik.

"Zdravlje radnika mora biti garantovano. Ako bude i minimalnih posljedica, aktivnosti se ne mogu obnoviti", rekao je ministar.

Jedna od kompanija koje se danas otvaraju, industrijska grupa "Nikolas Korea", saopštila je da će preduzeti mjere za zaštitu zaposlenih poput rada u smjenama, razdvajanja ulaza i izlaza i podjele zaštitne opreme svim radnicima.

Jutros je na glavnoj željezničkoj stanici u Madridu uočen znatno manji broj putnika od uobičajenog, a nema ni gužvi na ulicama, kojima uglavnom prolaze autobusi javnog prevoza.

Premijer Pedro Sančez izjavio je da je odluka o otvaranju pojedinih sektora ekonomije donesena poslije konsultacija sa panelom naučnih eksperata i da će dodatno ublažavanje zavisiti od napretka u borbi protiv virusa.

Potpredsjednik Evropske centralne banke Luis de Gvaidnos rekao je da će Španija, zbog svog oslanjanja na turizam, verovatno biti pogođena mnogo dubljom recesijom nego ostale evropske zemlje.

Do sada je u Španiji zbog korona virusa bez posla ostalo oko 900 hiljada ljudi.

Vlade se mobilišu da ublaže ekonomski šok uzrokovan pandemijom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00

U Španiji je u protekla 24 sata umrlo 517 ljudi, što je proporcionalno najmanji porast umrlih otkako se virus pojavio u Španiji, saopštilo je špansko Ministarstvo zdravlja.

Time je ukupan broj žrtava od korona virusa u toj zemlji prešao 17 hiljada.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva je porastao za skoro tri hiljade i sada je ukupno registrovano oko 170 hiljada slučajeva korona virusa.

XS
SM
MD
LG