Dostupni linkovi

Fabrici: Srbija ide ka EU, taj pravac se ne menja


Ilustracija
Ilustracija

Srbija, kao i čitav region, ide ka Evropskoj uniji (EU) i taj pravac se ne menja, rekao je u inervjuu za dnevnik Danas Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Istakao je da ne smatra da Srbija, kako su pojedine diplomate ocenile, "okreće leđa EU i favorizuje pomoć Kine". Ocenio je, međutim, da solidarnost ne treba da se koristi kao "oružje" za dobijanje geopolitičkih poena.

"U januaru kada je korona virus bio na vrhuncu u Aziji, EU je isporučila 56 tona medicinskog materijala Kini i vratila kući na hiljade ljudi koji su se tamo zatekli, između ostalih i građana Srbije. Sada Kina uzvraća", podsetio je Fabrici.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Kada je reč o pomoći EU Srbiji, Fabrici je rekao da je na zahtev od 16. marta, EU najavila inicijalni paket vredan 93 miliona evra, 15 za hitnu zdravstvenu pomoć i 78 miliona evra za privredni oporavak.

Dodao je da je devet kargo aviona sletelo u Srbiju dovozeći 300 tona materijala i najavio da će ih biti još, a da je 3 aprila potpisan ugovor o bespovratnoj pomoći od 4,5 miliona evra za maske, respiratore i kontejnere.

"Naš paket hitne pomoći u protekle tri nedelje samo je deo sveobuhvatnog, dvodecenijskog programa podrške", rekao je Fabrici.

On je rekao i da situacija pandemije korona virusa stavlja medije u tešku situaciju i čini novinarstvo još težim, što zabrinjava jer je "zdravo medijsko okruženje ključno za zdravo demokratsko društvo".

"EU traži način kako da brzo preusmeri svoju finansijsku pomoć medijima da i oni prevaziđu krizu", rekao je Fabrici za list Danas.

XS
SM
MD
LG