Dostupni linkovi

Erdoan odbio ostavku ministra unutrašnjih poslova


Redžep Tajip Erdoan
Redžep Tajip Erdoan

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan odbio je ostavku ministra unutrašnjh poslova Sulejmana Sojlua, koji je rekao da se povlači zbog kratkog roka pod kojim je objavljena odluka o policijskom času, poslije čega su građani nagrnuli u radnje po zalihe.

Vlasti su objavile policijski čas od 48 sati u nekoliko desetina gradova u petak, 10. aprila, a ljudi su imali samo dva sata da obave kupovinu.

"Incidenti koji su se desili uoči primjene policijskog časa nisu odraz dobre uprave u ovoj epidemiji", saopštio je Sojlu na Tviteru i dodao da podnosi ostavku.

Erdoan je procijenio da taj potez nije "odgovarajući" i da ministar treba da nastavi da obavlja svoju funkciju, saopštilo je ubrzo potom tursko predsjedništvo.

Sojlu je objavio ostavku nekoliko sati prije završetka policijskog časa tokom vikenda u 31 provinciji širom Turske, uključujući Istanbul, gdje živi 16 miliona ljudi.

Opoziciona Republikanska narodna stranka saopštila je da način na koji je proglašen policijski čas potkopava napore da se obuzda epidemija virusa korona u Turskoj, gdje je registrovano 50.000 slučajeva zaraze.

U Turskoj je od virusa umrlo više od 1.100 ljudi.

Nacionalna valuta lira oslabila je za preko jedan odsto prema američkom dolaru nakon što je Sojlu objavio ostavku, objavio je Rojters.

XS
SM
MD
LG