Dostupni linkovi

SAD pozdravile razmenu zatvorenika talibana i avganistanskih vlasti


Oslobođeni talibani čekaju transport iz zatvora Bagram, severno od Kabula 11. april 2020.
Oslobođeni talibani čekaju transport iz zatvora Bagram, severno od Kabula 11. april 2020.

Američki izaslanik zadužen za pregovore SAD i talibana Zalmaj Kalilzad ocenio je danas, 13. aprila, kao "važnu etapu" ka miru u Avganistanu prvu razmenu zatvorenika između talibana i vlasti u Kabulu.

"Razmena zatvorenika je važna etapa u mirovnom procesu i smanjenju nasilja", napisao je Kalilzad na Tviteru i pozvao dve strane da ubrzaju napore da bi što pre postigli ciljeve navedene u sporazumu SAD i Talibana.

Sporazum potpisan u februaru koji zvanični Kabul još nije ratifikovao, predviđa između ostalog da avganistanske vlasti oslobode 5.000 talibanskih zatvorenika dok talibani treba da oslobode 1.000 pripadnika avganistanskih snaga, pre nego što počnu mirovni pregovori Avganistanaca.

Talibani su u nedelju, 12. aprila, oslobodili 20 zatvorenika avganistanskih snaga, iako su napustili razgovore sa Kabulom o tome prošle nedelje.

"Mi smo olakšali oslobađanje 20 pripadnika avganistanskih nacionalnih odbrambenih i bezbednosnih snaga koje su držali talibani i prebacili smo ih u kancelariju guvernera Kandahara", potvrdio je sinoć preko Tvitera šef Međunarodnog crvenog krsta u Avganistanu Huan-Pedro Šerer.

Radi se o prvom oslobadjanju zatvorenika koje su držali talibani, u okviru razmene koja je do sada išla sporo zbog brojnih nesuglasica, navodi agencija Frans pres (AFP).

Avganistanske vlasti objavile su juče ujutro da su prethodnog dana oslobodile 100 talibanskih zatvorenika, što se dodaje na 200 već oslobođenih prošle nedelje.

Oslobađanje zatvorenika je presudna etapa ka otvaranju pregovora Kabula i talibana o budućnosti zemlje, piše AFP.

Jučerašnja faza sa razmenom zarobljenika ipak ne znači da će dve strane nastaviti pregovore, rekli su juče talibani koji nastavljaju ofanzivu protiv avganistanskih snaga širom zemlje.

XS
SM
MD
LG