Dostupni linkovi

Rakete pogodile američku bazu u Avganistanu, nema žrtava


Kontrolni punkt afganistanskih snaga u blizini baze Bagram
Kontrolni punkt afganistanskih snaga u blizini baze Bagram

Pet raketa pogodilo je danas veliku američku vojnu bazu u Avganistanu, ali nije bilo žrtava, saopštile su snage pod komandom NATO saveza u ovoj zemlji.

Odgovornost za napad preuzela je militantna grupa Islamska država i precizirala da je meta akcije bila lokacija za slijetanje helikoptera.

Napad je uslijedio nekoliko sedmica nakon što su talibanski militanti i SAD postigli sporazum o povlačenju međunarodnih trupa pod američkom komandom u zamjenu za bezbjednosne garancije od talibana. Militanti "Islamske države" nisu uključeni u ovaj dogovor.

"Pet raketa ispaljeno je na aerodrom u Bagramu rano jutros. Nije bilo žrtava", saopštila je misija NATO-a putem Tvitera.

Bagram je glavna američka baza u Avganistanu, a nalazi se sjeverno od Kabula.

Portparol talibana rekao je na Tviteru da ova grupa nije izvršila napad.

Militantna organizacija Islamska država je počela da djeluje na istoku Avganistana 2014. godine i od tada se proširila na druge oblasti.

Vojska SAD procjenjuje da ova grupa ima oko 2.000 boraca, a neki avganistanski zvaničnici smatraju da ih ima više.

Talibani su obećali da će, u okviru sporazuma sa SAD, početi mirovne pregovore sa avganistanskim vlastima, ali je do sada bilo malo napretka na tom polju.

Vlada Avganistana počela je da oslobađa talibanske zatvorenike nedaleko od Bagrama radi izgradnje povjerenja prije početka razgovora.

XS
SM
MD
LG