Dostupni linkovi

U Srbiji preminule još tri osobe, pozitivno na korona virus još 275


U poslednja 24 sata u Srbiji su od posledica korona virusa preminule tri osobe, dve žene i jedan muškarac, saopšteno je na konferenciji za medije u subotu 11. aprila u 15 sati.

Prosek godina ovih preminulih lica je 68,6.


Od 2.159 testiranih u poslednja 24 sata pozitivno je 275.

Na bolničkom lečenju je ukupno 2.436 pacijenata, a na respiratorima je 145 lica.

Ukupno je preminulo 74 osoba.

Do sada je u Srbiji testirano 16.399 osoba.

Kako je rečeno, korona virusom je zaražen 441 zdravstveni radnik. Od njih je 258 u bolnici i oni imaju srednju i težu kliničku sliku, dok se ostali nalaze u privremenim bolnicama, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Nadležni tvrde da nijedna bolnica nije postala žarište.

U domovima za stara lica registrovana su 32 korisnika i 13 zaposlenih pozitivnih na korona virus.

U domu za stare u Smederevu preminula su dva lica, ali ni za jedno lice nema potvrde prisustva korona virusa, rekao je Lončar. On je naveo da su od doma dobijene informacije da je korisnik imao obostranu pneumoniju. Kako je rečeno, epidemiološke ekipe su na terenu, preduzete su sve mere i očekuju se rezultati.

Do sada je 27 dece pozitivno na korona virus. Ona se, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, nalaze na posmatranju i dobrog su stanja.

Lončar je rekao da je najveći broj pacijenata sa korona virusom u bolnicama u Beogradu: na Zvezdari 341 i u Zemunu 340, zatim u KBC Dragiša Mišović 258, potom u KC Niš 163, KBC Vojvodina u Novom Sadu 137, Opštoj bolnici u Pančevu 130, a na Infektivnoj klinici u Beogradu trenutno se leči 119 građana, u KC Kragujevac 72 pacijenta.

Po njegovim rečima u privremenoj bolnici na beogradskom Sajmu je 323 pacijenta sa lakšom kliničkom slikom, na novosadskom Sajmu 127 pacijenata i u hali "Čair" u Nišu, plus hotel Centroturist, studentski dom Medicinskog fakulteta 361.

Epidemiolog beogradskog Zavoda za javno zdravlje Predrag Kon rekao je da će o popuštanju mera, koje su preduzete u cilju suzbijanja korona virusa, moći da se razmišlja onda kada u periodu od dve nedelje bude jasan pad novih slučajeva. On je preneo i da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću to rekao kada je Vučić pitao članove Kriznog štaba kada bi moglo da dođe do ublažavanja mera.

Kon je objasnio da bi o tome moglo da se razgovara krajem aprila, ali da će o tome vrlo oprezno da se odlučuje.

Prva konferencija bez novinara

Ovo je bila prva konferencija za medije na kojoj članovi Kriznog štaba predstavljaju podatke o situaciji u vezi sa korona virusom, na kojoj nisu prisustvovali novinari, a redakcije su pitanja dostavljale mejlom.

Na pitanje čija je odluka bila da se zabrani prisustvo novnarima i da li je oko toga konsultovana struka, ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao "da se nalazimo u nedelji kada je mogućnost prenošenja korona virusa najveća".

"S obzirom na to i s obzirom da je korona virus ušao u pojedine redakcije i da ima obolelih, stav je bio da sprečimo da se proširi ili prenese infekcija", naveo je Lončar.

Epidemilog Predrag Kon je preneo da je struka pitana u vezi sa tim i da su njeni predstavnici bili saglasni.

"Razlog jeste taj da se pojavljuje (virus) po raznim redakcijama. Nije se nešto dubiozno o tome razmišljalo i nismo videli nikakav problem. Što se mene lično tiče, i može i ne mora, mislim da je u svakom slučaju korektnije. Ali čovek ne može da se seti šta sve može da se politizira, pa sam onda možda dao saglasnost bez nekog ozbiljnijeg razmišljanja", naveo je Kon.

Vlada Srbije je prethodno saopštila da će zbog sve veće zabrinutosti novinara, snimatelja i fotoreportera za svoje zdravlje, i nakon prigovora o ugroženosti na konferencijama za medije predsednika i članova vlade, kao i stručnjaka, novinari postavljati pitanja onlajn.

Kako je rečeno za članove Kriznog štaba stiglo je oko 100 pitanja.

Medijska i novinarska udruženja zatražila su od Vlade Srbije da omogući novinarima da i dalje prate medijske konferencije Kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa.

Pitanja politička ili stručna?

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar na pitanje povodom tvrdnji predsednika Srbije Aleksandra Vučića o procentu "gastarbajtera" zaraženih korona virusom koji su se došli u zemlju, nije želeo da odgovori ocenivši da je postavljeno pitanje političko.

Agencija Beta je konstatovala da je predsednik u više navrata naglasio da je od 400.000 "gastarbajtera" koji su u martu došli u Srbiju, bar 20 odsto bilo inficirano korona virusom što znači da je u Srbiji inicijalno bilo bar 80.000 inficiranih, a pošto je zvaničan broj inficiranih znatno manji, pitanje je bilo: "Da li su procene predsednika Srbije krajnje proizvoljne, ili je zvanični podatak o broju inficiranih u Srbiji netačan?".

"Mi ovde kao lekari nećemo odgovarati na politička pitanja, sva pitanja koja su u vezi sa predsednikom i premijerkom uputite njima i neka vam oni odgovore, mi ćemo se ovde baviti strukom", odgovorio je Lončar.

Na pitanje koliko su testovi iz Kine u Srbiji ocenjeni kao pouzdani s obzirom da su neke zemlje poslednjih dana vratile Kini testove kao nepouzdane i da li se koriste samo kineski testovi, Kon je odgovorio da zna sigurno da ima i drugih testova.

"Nemam nijedan podatak od virusologa da su testovi nepouzdani", izjavio je Kon.

Ministar zdravlja je rekao da su kineske stručnjake kada su došli u Srbiju pitali koji su se testovi kod njih pokazali kao dobri.

"Uz saglasnost lekara raznih struka, naših i iz Kine, doneta je odluka koji su testovi iz Kine koje mi kožemo da uzmemo i u koje možemo da se pouzdamo. Kada su oni rekli koji testovi nisu bili u upotrebi kod njih ili za koje ne znaju rezultate, ti testovi više nisu bili u opticaju da ih uzmemo. Uzeli smo samo one testove za koje su nam oni rekli da su se pokazali i da su dokazani", tvrdi Lončar.

Ministar Lončar je rekao da Srbija ne poseduje samo testove iz Kine, već da ih ima i iz drugih zemalja

XS
SM
MD
LG