Dostupni linkovi

Ajdinović: Svi koji ulaze u BiH moraju u karantin


Šatori kod Višegrada na istočnoj granici Bosne i Hercegovine blizu graničnog prelaza ka Srbiji
Šatori kod Višegrada na istočnoj granici Bosne i Hercegovine blizu graničnog prelaza ka Srbiji

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović kazao je da od 10.aprila nema rješenja o kućnoj izolaciji na graničnim prijelazima, te da će odluku o karantinu donositi federalni ministar zdravstva, a osobe koje ulaze u BiH ići će u kantonalne karantine i bit će im onemogućeno kretanje.

"Imali smo problem s dolaskom zdravstvenih radnika u šatore na granicama jer ih nismo mogli dočekati, a to je bilo propisana naredbom Predsjedništva BiH. Inspektor ima nadležnost uputiti osobu u kućnu izolaciju, što je rađeno do sada", kazao je Ajdinović.

Dodao je i da se današnjom odlukom Federalnog štaba civilne zaštite svaka osoba bez zdravstevnog pregleda odmah se stavlja u karantin i određuje joj se karantinski smještaj.

Istakao je da je na taj način olakšan posao zdravstvenim radnicima jer ne moraju pregledati sve putnike, s obzirom da će to obaviti trijažni centri u kantonalnim karantinima.

"Inspektori nakon pregleda građane stavljaju pod svoju kontrolu, zadržavaju se sve putne isprave, sačinjavaju spiskovi svih građana i dostavljaju federalnom ministarstvu zdravstva koje će sačiniti rješenje o karantinu i taj spisak će biti dostavljen na sve granične prijelaze, a rješenja će biti uručena građanima. Obaveza je da se sačeka kantonalni štab civilne zaštite koji će u pratnji policije otpratiti građane prema kantonima", istakao je Ajdinović.

Dodao je da u ovom trenutku karantine imaju u Kanton Sarajevo, Tuzlanski kanton i Unsko-sanski kanton. U drugim kantonima se ovo pitanje rješava.

Naveo je i da će problem koji su imali s građanima RS-a koji su ulazili u državu na graničnim prijelazima FBiH, biti riješen i da se očekuje bolja komunikacija s nadležnim u RS.

XS
SM
MD
LG