Dostupni linkovi

Paket pomoći privredi i građanima Srbije od 5,1 milijarde evra


Beograd
Beograd

Vlada Srbije objavila je program paketa mera koje za cilj imaju smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom korona virusa i podršku privredi Srbije.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će paket mera pomoći privredi i građanima u vreme vanrednog stanja usled pandmije virusa korona biti u vrednosti 5,1 milijarde evra, što je 11 odsto ovogodišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije.

On je na konferenciji za novinare rekao da će država podneti najveći deo troška ublažavanja posledica ekonomske krize izazvane epidemijom.

Kako je rekao, mere se odnose na direktnu pomoć zaposlenima, prevashodno u privatnom sektoru, zatim na poreske olakšice i podršku likvidnosti privredi, kao i na direktnu pomoć svim punoletnim građanima Srbije od po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Mali je rekao da "sveobuhvat paket mera ima za cilj očuvanje stečenog nivoa zaposlenosti i pomoć onim preduzećima koja su najviše pogodjena krizom, prevashodno preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća u privatnom sektoru".

"Program će se finansirati iz rezervi u budžetu, a novac će se obezbediti na domaćem i inostranom tržištu kapitala", rekao je ministar finansija, navodeći da će u narednih deset dana Vlada doneti uredbu, odnosno pravni okvir, koji će omogućiti sprovođenje svih mera.

Mali je precizirao da je u okviru mera poreske politike ukupne vrednosti 161 milijarda dinara (oko 1,3 milijarde evra), planirano odlaganje plaćanja poreza na zarade i doprinose za sva privatna preduzeća u periodu vanrednog stanja, a najmenje na tri meseca.

"Planirano je i odlaganje plaćanja poreza na dobit za drugi kvartal 2020. godine i oslobađanje plaćanja od PDV-a za se one koji doniraju", kazao je on. Ministar finansija je rekao da su gotovo sve kompanije u Srbiji tražile poreske olakšice.

Druga mera u paketu je direktna pomoć svim preduzetnicima - paušalcima i onima koji ostvaruju stvarni prihod, mikro, malim i srednjim preduzećima, u iznosu od tri minimalne zarade, što znači pomoć za više od 900.000 građana Srbije, u ukupnom iznosu od 97,3 milijarde dinara (oko 825 miliona evra).

"Svakom zaposlenom u tim preduzećima država će uplatiti nešto više od 90.000 dinara tokom naredna tri meseca, direktno na račun, kao podršku u krizi", kazao je Mali.

Dodao je da Vlada predlaže i podršku zaposlenima u velikim preduzećima, koji su dobili rešenja o prekidu rada, u iznosu od 50 odsto minimalne zarade. Mali je rekao da je odlučeno da ta pomoć bude tolika jer, po Zakonu o radu, kada se dobije rešenje o prestanku rada, poslodavac ima obavezu da isplati 60 odsto proseka bruto zarade u proteklih 12 meseci, pa 50 odsto minimalne zarade pomoći od države, olakašava da se kriza prebrodi.

Mali je kazao da se treća mera u programu - podrška likvidnosti, odnosi pre svega na privatni sektor i da iznosi 2,2 milijarde evra. Naveo je da će Fond za razvoj izdvojiti 200 miliona evra za subvencionisane kredite sa jedan odsto kamate za preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća, poljoprivredna gazdinstva i zadruge.

Poslednji deo paketa je direktna pomoć svakom punoletnom gradaninu Srbije od 100 evra, koja će u dinarskoj protivvrednosti biti uplaćena na račun, za šta će iz budžreta biti izdvojeno oko 70 milijardi dinara (oko 593 miliona evra).

Ponovio je da u javnom sektoru neće biti smanjenja plata i otpuštanja, kao i da neće biti smanjenja penzija.

Siniša Mali je rekao da je bilo predviđeno da antikrizne mere predstavi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali da se ne oseća dobro i da će se obrati građanima u roku od 48 sati.

XS
SM
MD
LG