Dostupni linkovi

Mišel: Vreme je za ekonomski oporavak Evrope


Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel
Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel

Lideri EU će 23. aprila održati video konferenciju na kojoj će razgovarati o ekonomskom odgovoru na pandemiju korona virusa, saopštio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Ministri finansija zemalja članica EU juče su se, nakon velike rasprave, saglasili o pola paketu pomoći ekonomija koje su pogođene pandemijom korona virusa.

“Vreme je da postavimo temelje za veliki ekonomski oporavak. Plan je da pokrenemo naše ekonomije na principu ekonomske konveregcije. Budžet EU će ovde igrati važnu ulogu”, objavio je Mišel na svom Tviter nalogu.

Dogovor koji je juče postignut je nazvao važnom prekretnicom.

Lideri EU razmatraće način na koji bi trebalo postaviti Fond za oporavak, koji treba da osigura ekonomski napredak u svim članicama EU.

Mišel je rekao da sa Evropskom komisijom sarađuje na izradi Akcionog plana koji treba da osigira “blagostanje svih Evropljana i da EU vrati na put stabilnog, održivog i inkluzivnog razvoja koji se zasniva na zelenoj i digitaljnoj strategiji.

Uz ovaj ekonomski paket, ukupni fiskalni odgovor EU na pandemiju korona virusa biće veći od tri hiljade milijardi.

To je novčano najveći paket pomoći u svetu, a u njega nisu uračunate mere koje države članice samostalno sprovode kako bi pomogle svoje nacionalne ekonomije.

XS
SM
MD
LG