Dostupni linkovi

Ministarstvo sigurnosti BiH: Karantin za putnike sa sarajevskog aerodroma


Trijažni šatori kod Višegrada na istočnoj granici Bosne i Hercegovine blizu graničnog prelaza ka Srbiji
Trijažni šatori kod Višegrada na istočnoj granici Bosne i Hercegovine blizu graničnog prelaza ka Srbiji

Ministarstvo sigurnosti je od početka pandemije bilo zvanični predlagatelj i zagovornik veoma rigoroznih mjera koje su prethodno usaglašene sa medicinskom strukom, saopštilo je Ministarstvo sigurnosti.

Ministartsvo se oglasilo povodom pisma koje je potpredsjedavajući Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda uputio predsjedavajućem Vijeća Zoranu Tegeltiji i ministru sigurnosti Fahrudinu Radončiću, u kojem traži uvođenje šatorske trijaže i postavljanje šatorskog karantina.

Ministarstvo sigurnosti je zatražilo od predsjednice Federalnog štaba civilne zaštite Jelke Miličević i premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića da hitno odgovore gdje se nalazi karantinski smještaj za lica koja su došla ili bi htjela eventualno doći avionskim letom na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Ministarstvo sigurnosti BiH ponovo naglašava važnost provođenja svih mjera bez izuzetka te da o svakom letu, u kojem bi se nalazili bh. državljani, odluku mora donijeti na svojoj sjednici isključivo Vijeće ministara BiH.

Također, Ministarstvo sigurnosti BiH traži da se odmah obustavi kampanja u pojedinim bh. ambasadama u inozemstvu odnosno dovođenje putnika u autobusima.

Oba entitetska krizna štaba su zbog širenja koronavirusa odranije zabranili prijevoz autobuskim saobraćajem, jer jedan inficirani putnik može prenijeti virus na sve ostale.

Ministarstvo sigurnosti takođe navodi da ne može snositi bilo kakvu odgovornost zbog bh. građana u inozemstvu koji nisu bili tačno informisani ili su bili izloženi nepotrebnim troškovima kupovine avionskih ili autobuskih karata, ne znajući da letovi neće biti mogući.

Takođe, ti građani nisu znali da će nakon ulaska autobusom u BiH obavezno ići u dvonedeljni karantin i da će na granici biti podvrgnuti strogim epidemiološko-sigurnosnim procedurama.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je sedmog aprila uputio pismo u kojem upozorava na kršenje propisa Vijeća ministara u vezi sa organizacijom aviona koji je u nedjelju iz Sarajeva prevezao putnike u Švedsku, a iz Štokholma vratio bh. državljane.

Studenti iz BiH u Evropi: Zasad nema odlaska kući
Studenti iz BiH u Evropi: Zasad nema odlaska kući

XS
SM
MD
LG