Dostupni linkovi

U Srbiji još jedna osoba preminula, 201 novi slučaj infekcije korona virusom


Medicinsko osoblje u Kliničkom centru Vojvodine
Medicinsko osoblje u Kliničkom centru Vojvodine

U poslednja 24 sata u Srbiji je od posledica korona virusa umrla još jedna osoba, a 201 je pozitivna na ovaj virus, podaci su poslednjeg preseka stanja koje se objavljuje svakog dana u 15 sati.

Od testiranih 1.586 osoba u poslednja 24 sata pozitivna na korona virus je bila 201 osoba. Na bolničkom lečenju je ukupno 1.907 pacijanta, od njih je 127 na respiratorima.

Do sada je ukupno registrovano 2.867 zaraženih korona virusom.

Od 66 ukupno preminulih osoba, 49 je muškaraca i 17 žena. Prosečna starost preminulih je 64,3 godine a stopa smrtnosti je 2,3.

Do sada je ukupno testirano 12.347 osoba.

"Vidimo da su brojevi koju ukazuju na opterećenje bolešću stabilni, čak i u laganom padu. Ako ovako nastavimo izvesno je da se uskoro bliži kraj ove epidemije", rekla je zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

Ona je dodala da ove brojke ne smeju da zavaraju i da je potrebna maksimalna koncentracija u srečavanju širenja korona virusa.

Epidemiolog Predrag Kon je naveo da je kriva već peti dan ozbiljno zaravnjena.

"Mi smo sada dobro", ocenio je on, dodajući da je neophodna striktnost u svim isplaniranim merama.

"Ono čega se plašimo je da ne uđe u osteljivu sredinu pa da naglo dođe do proširenja i pojave epidemije u nekim kolektivima, prvenstveno mislim na kolektive za stara lica. Tu ne sme da nam uđe virus", upozirio je Kon.

Upitan šta koči masovnije testiranje Kon je rekao da nema dovoljno labaratorijskog kadra.

"Oni koji to redovno rade očekivali su da mogu da urade mnogo više, tako je i planirano kako su saopštavali. Neko je mislio da može tri puta više da uradi", naveo je Kon.

On je dodao da su kapaciteti prošireni u vanrednom stanju.

Epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević navela je da su sve osobe koje su imale indikacije testirane, a da se ponekad zbog nedostatka kapaciteta kasni u analizi objavljivanja rezultata.

"Najveći broj rezultata stiže za 24 sata, postoje pojedinačni slučajevi kada to nije tako", dodala je ona.

U nizu mera koje je Vlada Srbije uvela u cilju sprečavanja širenja zaraze korona virusom je mera produženog policijskog časa za predstojeći vikend. Kretanje će biti zabranjeno od petka u 17 sati do ponedeljka u 5 ujutru.

.

XS
SM
MD
LG